Belföld

Matolcsy unokatestvére, Csányi és Gattyán is a kiszivárgott offshore-iratokban

A leggazdagabb magyaroknak is vannak-voltak offshore érdekeltségei, újabb ügyekre derült fény.

Még mindig nem ért véget a panamai ügyvédi iroda kiszivárgott dokumentumainak feldolgozása – a Direkt36 igazi magyar „nagyágyúkat” talált az offshore-iratok között.

Nem illegális, de a kormány elítéli

Kiderült, hogy Szemerey Tamás üzletembernek, Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérének is vannak offshore érdekeltségei. Szemerey az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett, de azért is figyelemre méltó offshore kötődése, mert Matolcsy éppen néhány hete beszélt arról, hogy sem neki, sem családtagjainak nincs ilyen érdekeltsége.

Az iratokban feltűnik Csányi Sándor bankvezér, a szintén bankár Spéder Zoltán, Gattyán György, valamint Kovács Gábor műgyűjtő is. Arra azonban figyelmeztet a Direkt36, hogy az offshore cégek tulajdonlása, használata önmagában nem törvénytelen, és annak sincs nyoma, hogy a magyar üzletemberek visszaélésre használták volna ezen érdekeltségeiket. Ugyanakkor jelentős nemzetközi erőfeszítések vannak a cégtulajdonlások átláthatóvá tételére, míg az offshore-szektorra a titkolózás jellemző, és szavakban a magyar kormány is elítéli az offshore cégek birtoklását.

Unokatestvéreinek nem számol be

Szemerey Tamásról azt írják: 2009 májusa és 2010 júniusa közt tulajdonosa és igazgatója volt egy Sunjoy Development nevű cégnek, amit a Brit Virgin-szigeteken jegyeztek be. Az üzletember elmondta, hogy azért szállt be a cégbe, mert Európán kívüli technológiai fejlesztésekben szeretett volna részt venni, így gyorsan szüksége volt egy külföldi társaságra. Időközben kormányzati pozícióba került rokonának, Matolcsy Györgynek nem szólt erről, mert „unokatestvéreimnek nem szoktam beszámolni az üzleti tevékenységeimről”.

A korábbi cikkekből kiderült, hogy Horváth Zsolt volt fideszes képviselőnek és a szocialista Boldvai Lászlónak is volt offshore érdekeltsége. A Fidesz elhatárolódott Horváthtól, Boldvai pedig felfüggesztette MSZP-tagságát. Az adóhivatal Orbán Viktor kezdeményezésére vizsgálódik az offshore-botrány magyar szálai ügyében, de ennek állásáról egyelőre nem tudni semmit.

A Direkt36 ígérete szerint a Forbes legfrissebb számában közöl részleteket az újabb magyar érintettekről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik