Belföld
AppleMark

Offshore-botrány: előkerült az MSZP-s politikusfeleség cége is

24.hu
24.hu

2016. 04. 05. 06:57

A Boldvai László feleségének nevére került szamoai cég százmilliókat mozgatott meg.
Korábban a témában:

Egy magyar, vidéki városban élő gimnáziumi tanárnő tulajdonába került egy Szamoára bejegyzett, működése során jelentős összegeket megmozgató offshore cég 2012 novemberében – írja a Direkt36. A céghez egy svájci bankszámla is tartozott. A tanárnő, Konti Csilla férje Boldvai László, az MSZP egyik befolyásos politikusa, korábbi parlamenti képviselője és pénztárnoka.

Putyin, Messi, aranyrablás

Boldvaiék ügyére is abból a hatalmas iratanyagból derült fény, amely a panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától szivárgott ki. A dokumentumok feldolgozásán egy éven át dolgozott 76 ország közel 380 újságírója, Magyarországról a Direkt36 vett részt a projektben. Az ügyben mások mellett Vlagyimir Putyin, Lionel Messi vagy éppen Jackie Chan is érintett, de az is kiderült, hogy az 1983-as londoni aranyrablásból származó pénzt részben a Mossack Fonseca közreműködésével mosták tisztára.

 

Vasárnap a Direkt36 egy volt fideszes képviselő, Horváth Zsolt offshore céges érdekeltségeire derített fényt.

Miért, van neki?

Boldvai László az 1990-es évek közepén volt MSZP-pénztárnok, érintett volt a Tocsik-ügyben is. Zsarolás vádjával bíróság elé került, de felmentették, és folytatódhatott politikai karrierje. 2014-ig országgyűlési képviselő volt, jelenleg a Nógrád megyei közgyűlés tagja és ő vezeti az MSZP megyei szervezetét.

Az újságírók két hete felhívták Boldvait, hogy felesége külföldi üzleti tevékenységéről érdeklődjenek. Előbb visszakérdezett („Miért, van neki?”), majd azt mondta, nem tud erről. Megadta e-mail címét, de az oda küldött kérdésekre nem válaszolt.

Röpködtek a milliók

Konti Csilla még Boldvai parlamenti képviselősége idején, 2012 őszén jelent meg tulajdonosként a Szamoa szigetére bejegyzett Tanka Ltd. nevű cégben. A társaság már korábban is működött, de tulajdonosi háttere homályban maradt, bemutatóra szóló részvényeken keresztül birtokolták ismeretlenek. A cégnek volt egy svájci bankszámlája is a Bank Vontobelnél, amely kifejezetten vagyonos ügyfelekre koncentrál, és százmilliós nagyságrendű minimumösszeggel lehet náluk számlát nyitni.

A Tanka Ltd. még 2008 márciusában jelent meg tulajdonosként egy magyar vállalkozásban, a C. I. P. II. Befektetési Kft.-ben. A magyar cég korábbi tulajdonosának 151 ezer eurót, mai árfolyamon 47 millió forintot fizetett ki a tulajdonjogért, és később több mint 140 millió forintot tolt a kft.-be.

Éppen aznap

A C. I. P. II. Kft.-t a szamoai cég akkori, ismeretlen tulajdonosa 2012. áprilisban végelszámolással megszüntette. Ekkor a Tanka a korábban berakott több mint 140 millió forintból 79,5 milliót kapott vissza. Az egyik kiszivárgott dokumentum szerint a Tanka 2012. november 21-én kérte, hogy a pénz felét dollárban, másik felét euróban utalják a svájci bankszámlára. Konti Csilla épp ezen a napon lett a szamoai cég tulajdonosa.

A Tanka Ltd. vélhetően már nem működik, 2013 májusában az ügyeit intéző svájci tanácsadó cég, a Sieber Consulting közölte az offshore céget eredetileg regisztráló irodával, hogy ügyfele meg akarja szüntetni a vállalkozást. Azt viszont nem tudni, hogy ez végül megtörtént-e.

X5-ös és éhségmenet

A Direkt36 emlékeztet: Boldvai az életrajzai és vagyonbevallásai alapján szinte egész életében csak politikusként dolgozott és túlnyomórészt csak képviselői fizetésből volt bevétele. Ennek ellenére, bár még 1998-ban csak egy salgótarjáni ház 50 százalékos tulajdonrésze volt az övé, 2001-re már volt egy BMW-je, egy 1800 négyzetméteres szentendrei telek fele és 33,4 millió forint megtakarítása, amire viszont bevételei nem adnak magyarázatot.

A 2004-es és 2005-ös vagyonbevallás között 5,7 milliós megtakarítást és egy újabb BMW árát is sikerült megspórolnia 11,5 millió forintnyi képviselői tiszteletdíjából, a következő évre pedig 5 millióval nőttek megtakarításai, és egy háromezer négyzetméteres telket is vásárolt. 2008-ra 1050 négyzetméteres háza épült.

Az újságírók szemtanúi voltak annak, hogy Konti Csilla egy BMW X5-ösbe szállt be munkahelye előtt, amelynek rendszáma a monogramja betűit tartalmazza. A modellt 2013 novembere óta forgalmazzák, felszereltsége alapján újonnan 18-19 millió forintba kerülhetett.

Boldvai egyik utolsó, látványosabb politikai szereplése az volt, hogy részt vett a nógrádi éhségmeneten, melynek résztvevői azt követelték, hogy emeljék a közmunkások bérét 49-ről 60 ezer forintra.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Bielik István / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.