Belföld

Előre eltervezték kisbabájuk megölését a hajdúszoboszlói fiatalok – 14 és 12 évet kaptak

24.hu
24.hu

2016. 04. 29. 11:56

Mindent elkövettek, hogy a lány elvetéljen, az interneten kutattak módszerek után, mivel árthatnának a magzatnak.

Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette – ebben találták bűnösnek két hajdúszoboszlói fiatalt. Az ügyet tavaly nyáron kezdték tárgyalni, pénteken pedig született elsőfokú döntés a Debreceni Törvényszéken: a lányt tizennégy év börtön, míg a fiút 12 év fegyházbüntetéssel sújtották.

Az interneten kerestek módszert, hogyan vetélhetne el

Az ügyészség vádirata szerint a pár 2013 májusában ismerkedett meg. 2014 márciusában derült ki, hogy a lány terhes. Tesztet csinált, amely pozitív lett. Ekkor mindketten 19 évesek voltak. Eldöntötték, hogy semmiképpen sem tartják meg a babát, el fogják vetetni, ám – ahogy a vádiratban állt – “ezt orvossal már nem lehetett hivatalosan lerendezni”, és szerint pénzük sem volt erre. Úgy döntöttek, majd ketten megoldják a dolgot. Titkolták a terhességet, és mindent elkövettek, hogy a kicsi ne szülessen meg. Az interneten kutattak módszerek után, hogy mivel árthatnak a magzatnak.

Eldöntötték: a lány megfojtja, ha megszületik

A lány, bár a szüleivel élt Hajdúszoboszlón, még nekik sem árulta el, hogy várandós. Hiába próbálkoztak, nem vetélt el, így a szülés előtt három héttel a tizenévesek elhatározták, hogy a lány meg fogja fojtani a babát, a holttestét pedig elássák. A fiú megígérte neki, hogy mindenben segíteni fogja, de mindketten reménykedtek abban, hogy a kicsi végül halva születik. Olykor elbizonytalanodtak, akkor úgy érezték, megtartják a gyermeket.

A lány egyedül volt otthon, amikor 2014. július 8-án este elkezdett vajúdni. A fürdőkádban, állva szülte meg a babát, majd bántalmazta őt, egy törölközőbe csavarta és a fürdőszoba padlójára helyezte. Először anyját hívta fel, majd pár perccel később a barátját. Szülei rögtön taxiba ültek. A mentőket a fiú hívta, ők pedig értesítették a rendőrséget.

A baba élve született, ha a lány nem bántalmazza és időben szakszerű ellátást kap, életben tudták volna tartani.  “A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg” – állt a korábbi ügyészségi tájékoztatásban.

Súlyos depresszióba esett

A bíróság a büntetés kiszabásakor mindkét vádlott esetében enyhítő körülményként értékelte, hogy a tettüket fiatal felnőttként követték el, részbeni beismerő vallomást tettek. A lány esetében ugyancsak enyhítő körülményként vették figyelembe, hogy megbánta tettét, ahogy azt is, hogy a személyiségzavarral küzdő fiatalnál súlyos depresszió alakult ki a történtek után. A törvényszék ugyanakkor – többszörös minősülés mellett – súlyosító körülményként értékelte egyrészt az élet elleni, hasonló bűncselekmények elszaporodottságát, másrészt, hogy a bűncselekményt a vádlottak védtelen, gyermekkorú közeli hozzátartozó sérelmére követték el.

Nem jogerős

A Debreceni Törvényszék ítélete nem jogerős. Az ügyész mindkét vádlott terhére súlyosításért, a vádlottak enyhítésért, a védők pedig eltérő minősítés okán és enyhítés érdekében jelentettek be fellebbezést. Másodfokon az ügy a Debreceni Ítélőtáblán folytatódik.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2012. június 14.
Zaid Naffa, Jordánia magyarországi tiszteletbeli konzulja (j) mond beszédet a Buddha-Bar Hotel Klotild Palace megnyitó ünnepségén. Mellette Orbán Viktor miniszterelnök (k) és Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter áll. Budapest új luxusszállodáját az Erzsébet híd pesti hídfőjénél lévő Klotild Palotában jordán üzletemberek cége, a Mellow Mood Group alakította ki.
MTI Fotó: Kollányi Péter
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.