Közélet

Előre eltervezte kisbabája megölését a hajdúszoboszlói lány

terhesseg(210x140).jpg (Array)
terhesseg(210x140).jpg (Array)

A fiatal pár mindent megtett, hogy a lány elvetéljen vagy hogy a kicsi halva szülessen, de nem így történt.

Első tárgyalását tartja a Debreceni Törvényszék két fiatal ügyében, akik eltervezték, hogy megölik nem várt, születendő gyermeküket. Előre kitervelten, különös kegyetlenséggel, tizennegyedik életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette – ezért kell felelniük. 

Az ügyészség vádirata szerint a pár 2013 májusában ismerkedett meg. 2014 márciusában derült ki, hogy a lány terhes. Tesztet csinált, amely pozitív lett. Ekkor mindketten 19 évesek voltak. Eldöntötték, hogy semmiképpen sem tartják meg a babát, el fogják vetetni, ám – ahogy a tájékoztatásban áll – “ezt orvossal már nem lehetett hivatalosan lerendezni”, és a vádirat szerint pénzük sem volt erre. Úgy döntöttek, majd ketten megoldják a dolgot. Titkolták a terhességet, és mindent elkövettek, hogy a kicsi ne szülessen meg. Az interneten kutattak módszerek után, hogy mivel árthatnak a magzatnak.

A lány – bár a szüleivel élt Hajdúszoboszlón – még nekik sem árulta el, hogy várandós. Hiába próbálkoztak, nem vetélt el, így a szülés előtt három héttel a tizenévesek elhatározták, hogy a lány meg fogja fojtani a babát, a holttestét pedig elássák. A fiú megígérte neki, hogy mindenben segíteni fog neki, bár mindketten reménykedtek abban, hogy a kicsi halva születik. Olykor elbizonytalanodtak, akkor úgy érezték, megtartják a gyermeket. 

A lány egyedül volt otthon, amikor – 2014. július 8-án este  – elkezdett vajúdni. A fürdőkádban, állva szülte meg a babát, majd bántalmazta őt, egy törölközőbe csavarta és a fürdőszoba padlójára helyezte. Először anyját hívta fel, majd pár perccel később a barátját. Szülei rögtön taxiba ültek. A mentőket a fiú hívta, ők pedig értesítették a rendőrséget.

Az újszülött élve született, ha a lány nem bántalmazza és időben szakszerű ellátást kap, életben tudták volna tartani. A bántalmazás és a csecsemő halála között közvetlen ok-okozati összefüggés állapítható meg.  “A sérülések olyan súlyosak voltak, hogy a sértett életét az idejekorán érkező szakszerű orvosi segítségnyújtás sem menthette volna meg” – áll a vádiratban.

A lány – aki személyiségzavarban szenved – súlyos depresszióba esett a gyilkosság után – tájékoztatott a Debreceni Törvényszék.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik