Élő Belföld

Lázár: hazudtak Orbán Gáspárról

Sólyom Lászlóról semmit, Gyurcsány Ferencről meglepő dolgokat mond Lázár. Vége a földeladásoknak, megbukott a közoktatási modell. Kormányinfó, élőben.

Fordulatos volt a 47. Kormányinfó, ahol Kovács Zoltán kormányszóvivő és Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter tájékoztatta a népet az ország vezérkarának dicső tetteiről. Szó esett többek között

  • a jövő évi költségvetés kényes és fényes kérdéseiről,
  • az MNB alapítványainak költéseiről, illetve arról, hogyan veszélyezteti a forintot az ellenzék,
  • Orbán Gáspár főcímben is említett ugandai kalandjáról,
  • a Budai Vár átépítéséről, amivel kapcsolatban a Gyurcsány-kormány nagyon helyesen cselekedett,
  • de a közel-keleti keresztények, a belga jód és a kitiltási botrány is szóba került.

Az állam talpasai béremelést kapnak

A nagy rendszerekre is dől majd a suska: Balog Zoltán EMMI-miniszter rengeteg pénzt kapott az egészségügyesek béremeléséről. Balog 130 milliárdos mozgásteret kapott, a köznevelési célokra is mennek masszív összegek. Jön tehát a béremelés az eü.-ben és az oktatásban is. Nőni fog a rendőrök, katonák és közszolgák bére is.

Nagy fejlesztések jönnek úton és vasúton

Megkezdődik 70 kilométeren az M44-es építése, Csorna és Sopron összekötése. Megkezdődik az M0-s és Abony összekötése. Kisebb utak felújítása is megkezdődik. EU-s pénzből vasútépítés lesz inkább. A megyei jogú városok modernizálása is megkezdődik, 17 milliárd megy majd a testnevelési Egyetem újjáépítésére.

Nem kell EU, van itt lóvé

1600 milliárdnyi saját hazai fejlesztést tartalmaz a következő évi költségvetés (persze ehhez az EU-támogatások is kellenek). Az adófizetők pénzét nem csak működésre költik majd. 2008-14 között csak EU-forrásokból sikerült fejlesztgetni.

ÁFA-csökkentés!

A költségvetési javaslat az egyik évek legstabilabbja, Lázár János szerint biztonság jellemzi. Dinamikus gazdasági növekedésről, a költségvetési hiány rekordösszegű csökkentéséről beszél. Az beígért egymillió új munkahelyből állítása szerint fél milliót hoztak létre.

ÁFA-csökkentés lesz: az alapvető élelmiszerek forgalmi adóját 5 százalékra csökkentik.

13:30

A kormány szerint az EU határához érkezők azonosítását az uniónak meg kell újítania, a biometrikus azonosítás bevezetését, a dublini rendszer korrekcióját kell érvényesíteni – mondja Lázár János. A menekültjoggal való visszaélések súlyosabb szankciókat igényelnek, itt példaként Görögországot említette. A magyar kormány javaslata szerint az EU-n kívül kell a menekültügyi eljárásokat lefolytatni.

A biztonságos országokból érkezőket vissza kell küldeni, a harmadik országokkal az EU-nak együttműködésre kell törekednie, akár pénzügyi segítségnyújtással is. Ezt az álláspontot képviselik a következő két hónapban, a tagállami szuverenitást fogják hangsúlyozni.

Olvasói sztorik