Belföld

Hentesmunkával vádolja betege a magyar fogorvost

24.hu
24.hu

2016. 04. 26. 17:09

A 65 éves brit özvegy elmondása szerint minden megtakarított pénzét beleölte egy hosszadalmas és fájdalmas kezelésbe, ám álma a vakító mosolyról rémálommá változott a magyar fogorvos kezei között.
Korábban a témában:

Jackie Stokes még 2012-ben kezdett bele egy komplikált fogászati kezeléssorozatba. Orvosa, Dr. Csillag Zsolt,- aki 2012 szeptemberéig kezelte a nőt – a Forest and Ray Medical Care Group szakorvosa, többlépcsős eljárást javasolt Londonban és Budapesten.

Ma már az özvegy nemes egyszerűséggel hentesmunkának titulálja a szolgáltatást.

A beavatkozások során felső állkapcsába implantátumokat helyeztek és nyolc korona került az alsó fogaira. A következő években többször is visszatért Magyarországra, de a befektetett £9500-ért (≈ 3,8 millió forint) amit a Forest and Ray Medical Care Groupnak fizetett, az áhított mosoly helyett az özvegyre egy bulldog nézett vissza a tükörből. A beépített implantátumok elmozdultak, az alsó ajka és a felső fogsora közötti rés pedig az evéskor okoz nehézségeket számára.

Még ma is szenvedek a korábbi kezelések következményeitől. Tönkrement az egész életem.

nyilatkozta Jackie a brit sajtónak. Elmondása szerint saját ikertestvére is sírva fakadt, amikor először meglátta, mi történt az arcával. Ráadásul nem elég, hogy a kezelés minden megtakarítását felemésztette, még a bénító fájdalommal is együtt kell élnie.

Kamarai vizsgálat is indult

Az elmúlt mintegy két és fél évben több korrekciót is végrehajtottak a betegen Londonban és Budapesten egyaránt, azonban a dailymail.com információi szerint még nyolc implantátum és további beavatkozások szükségesek az elszenvedett károk helyreállítására. A procedúra becsült értéke mintegy £25000 (≈ 10 millió forint).

Az ügyben a brit fogorvosi kamara (General Dental Council, GDH) is vizsgálatot indított – írja a bbc.com (ahol videóinterjú is látható a károsult asszonnyal). Eljárása során szakmai mulasztásokat állapított meg „az ép fogakban okozott, visszafordíthatatlan károk” miatt. A kamara határozata szerint– az orvos Nagy Britanniában egy évig kizárólag fokozott adminisztráció mellett praktizálhat.

Azonban a döntés nem vonatkozik a magyarországi praxisra, így az csak akkor végrehajtható, ha Dr. Csillag visszatér a szigetországba. A károsult asszony ezt a gyakorlatot erősen sérelmezi is, mivel úgy véli, ez egy olyan kiskapu, ami mögé elbújnak a magyar orvosok.

Az igazi cél a fogászati turizmus visszaszorítása?

Az ügyben telefonon megkerestük Dr. Csillag Zsolt fogszakorvost, hogy kommentálja a sajtóinformációkat. Elmondása szerint 2013 óta már nem dolgozik az Egyesült Királyságban, jóval az ügy kirobbanása előtt hazaköltözött – személyes okokból. Itthon továbbra is praktizál, de nem fogad külföldi pácienseket. Állítása szerint csak adminisztrációs kérdésekben marasztalta el a brit orvosi kamara, munkavállalásának feltétele kizárólag egy adminisztratív jellegű továbbképzés.

Kiemelte, hogy a hölgy kezelését további négy orvos végezte, miután az ő orvos-beteg kapcsolatuk megszakadt. Arról nincs tudomása, hogy Jackie Stokes ezen kollégák, vagy akár a Forest and Ray Medical Care Group felelősségre vonását kezdeményezte volna. Véleménye szerint a helyreállító beavatkozásokra becsült 25000 fontos költségkeret túlzó.

2012-ben felajánlotta, hogy rendezi a problémát, azonban az özvegy akkor nem volt együttműködő. Meglátása szerint az egész egy kreált ügy, célja, hogy elriasszák a brit betegeket a magyarországi kezelésektől.

Egyelőre konzultál egy ügyvéddel arról, hogy milyen jogorvoslati lehetőségei vannak a DailyMail szerkesztőségével szemben.

Mennyi az annyi?

Az angol fogászati turizmus szárnyal Kelet-Európában, mivel az országban kevés a közegészségügyben dolgozó orvos, és a magánellátás drága. A magyar orvosok akár 40-70 százalékos megtakarítást is ígérnek a pácienseknek, így például egy sima tömés £100 helyett £48, de egy komolyabb cirkónium korona £750 helyett potom £380 megkapható. Az angol sajtó ezzel egy lapon említi a rossz minőségű, jellemzően kínai gyártmányú vagy eBay-en árult, hamisított fogászati berendezéseket, kvázi azt sugallva hogy az árengedmény ezeknek köszönhető – írja a DailyMail.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.