Belföld

Palotaegyüttest ajándékoz a református egyháznak a kormány

A Magyarországi Református Egyház tulajdonába adja a kormány a főváros VIII. kerületében található Károlyi-Csekonics-palotaegyüttest, erről együttműködési megállapodást írt alá Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szabó István, az egyház zsinatának lelkészi elnöke - közölte a Miniszterelnökség hétfőn az MTI-vel.

Azt írták: a megállapodással a kormány megerősítette abbéli szándékát, hogy az épületegyüttest ingyenesen a református egyház tulajdonába kívánja adni a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére, és ennek érdekében törvényjavaslatot terjeszt az Országgyűlés elé.

A birtokba adás előtt a Miniszterelnökség a műemléki és örökségvédelmi szempontok figyelembevételével elvégzi a palotaegyüttes teljes körű állagmegóvó felújítását – tették hozzá.

A kormány a megállapodással hozzájárulását adja ahhoz, hogy a kastélyt az egyház a Károli Gáspár Református Egyetem részére oktatási céllal hasznosítsa, és ezáltal

a magyarországi református felsőoktatás legfontosabb intézménye méltó elhelyezést kapjon

– olvasható a közleményben.

A Magyar Közlönyben december 31-én jelent meg, hogy a kormány a református egyház tulajdonába adja a Múzeum utca 17. és a Reviczky utca 6. szám alatti épületegyüttest.

Fotó: MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik