Belföld

Tíz évig titkos, miért van bevándorlási válsághelyzet

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 04. 05. 11:23

Március 9-én a kormány az egész országra kiterjedően elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Erre van joga, de ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek:

  • ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt
  • vagy két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt,
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.
  • és ha a tranzitzónákban tartózkodók száma elérné az ezres nagyságrendet
  • illetve „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A fenti feltételek közül egyik sem teljesült, ezért a Helsinki Bizottság rákérdezett a rendőrségnél és a bevándorlási hivatalnál, miért kérték ennek az elrendelését.

Egymástól függetlenül mindkét hivatal azt válaszolta, a Helsinki Bizottság által kért adatok szerintük tíz évig titkosak.

(Helsinki figyelő)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LISBON, PORTUGAL - MARCH 25: Head coach Bernd Storck of Hungary looks on during the 2018 FIFA World Cup Qualifying Group B match between Portugal and Hungary at Luz Stadium on March 25, 2017 in Lisbon, Portugal.  Rodrigo Cabrita / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.