Belföld

Tíz évig titkos, miért van bevándorlási válsághelyzet

Tóth Richi
Tóth Richi

Na, ugye. 2016. 04. 05. 11:23

Március 9-én a kormány az egész országra kiterjedően elrendelte a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet. Erre van joga, de ehhez teljesülnie kell néhány feltételnek:

  • ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt
  • vagy két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt,
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.
  • és ha a tranzitzónákban tartózkodók száma elérné az ezres nagyságrendet
  • illetve „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A fenti feltételek közül egyik sem teljesült, ezért a Helsinki Bizottság rákérdezett a rendőrségnél és a bevándorlási hivatalnál, miért kérték ennek az elrendelését.

Egymástól függetlenül mindkét hivatal azt válaszolta, a Helsinki Bizottság által kért adatok szerintük tíz évig titkosak.

(Helsinki figyelő)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

A police officer (R) directs a woman carrying a bunch of flowers near the Manchester Arena in Manchester, northwest England on May 23, 2017 following a deadly terror attack at the concert at the venue the night before. 
Twenty two people have been killed and dozens injured in Britain's deadliest terror attack in over a decade after a suspected suicide bomber targeted fans leaving a concert of US singer Ariana Grande in Manchester. / AFP PHOTO / Oli SCARFF
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.