Belföld

A szakszervezet szerint közel a sztrájk, az államtitkár azt mondja, több kérdésben megállapodtak

Közeledtek az álláspontok a minősítési rendszer átalakítása és a nyugdíj előtt álló pedagógusok foglalkoztatása ügyében a pedagógus sztrájkbizottság és a kormány hétfői tárgyalásán, ugyanakkor vannak olyan témák is, amelyekben nem jutottak közelebb a megegyezéshez a felek, mondta az oktatási államtitkár az M1 kedd reggeli műsorában.

Palkovics László elmondta: a hétfői, éjszakába nyúló tárgyaláson nagyon sok kérdésben, ha nem is minden részletre kiterjedően, de az elveket illetően megállapodott egymással a sztrájkbizottság és a kormány. A tanulók terhelésének hosszú távú csökkentésével kapcsolatban például csak a részletek kérdésesek. Az, hogy a szakszervezetek már szeptembertől változást várnak ezen a téren, “már nehezebb ügy”, itt még nincs megállapodás, ugyanakkor a kerekasztal egyik munkacsoportja április végén tesz javaslatot erre vonatkozóan.

Közölte, a felek megegyeztek abban, hogy létrehoznak egy – a mostani köznevelési kerekasztalhoz hasonló – rendszeresen ülésező egyeztető fórumot, ahol az összes érdekelt elmondhatja a véleményét, hiszen erre “látható módon szükség van”.

Szintén megállapodás született arról, hogy a tanfelügyeleti rendszert, illetve általában a minősítési rendszert hogyan alakítják olyanná, hogy kisebb terhet jelentsen a pedagógusoknak. A jövőben ez inkább az intézmény értékelésére fog irányulni, és arra is akkor, ha az intézmény mutatói rosszabbak, mint az országos átlag. Ez egy nagyon komoly megállapodás.

A hétfői tárgyalás nyomán továbbá a kormány megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a nyugdíj előtt álló pedagógusoknál az adott tanéven – alsó tagozatos tanítók esetében két éven – belül nem lenne kötelező a nyugdíjazás.

Palkovics László kitért arra: mindemellett vannak olyan témák is, amelyekben nem közeledtek az álláspontok. Ilyen az állami fenntartó szerepe, amellyel kapcsolatban “van egy sor opciónk, nincs még végleges megoldásunk”, és a kormány fog ebben dönteni – fogalmazott.

Továbbá a szakszervezetek egyértelműen azt szeretnék, hogy a mostani 22-26 óra kötelező tantermi foglalkozás csökkenjen 22 órára – mondta, hozzátéve: “itt a véleményünk nem egyezik”, hiszen időközben történt egy nagyon jelentős béremelés is.

Bár a felek egyetértettek abban, hogy az oktatást közvetlenül segítők jövedelmi struktúráját rendezni kell, “erre még nincs közös megoldásunk”. Valamit tenni kell, hogy mit és milyen formában, az a kérdés.

Ugyanakkor a Pedagógusok Szakszervezetének vezetője arról beszélt, megkezdik a sztrájk előkészítését, úgy látja, még sok a megválaszolatlan kérdés köztük és a kormány között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik