Közélet

Migrációs válsághelyzet van, de azért mutatunk néhány számot

Amik megmutatják, hogy mennyire volt indokolt a döntés. Szpojler: semennyire.

Szerda délelőtt Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: a kormány migrációs válsághelyzetet hirdetett az egész ország területére, ennek keretében megerősítik a határok védelmét, utakat építenek a katonaság számára és táborokat hoznak létre, hogy az esetlegesen elfogott migránsok megfelelő körülmények közé kerüljenek. A Helsinki Bizottság pedig nem sokkal a bejelentés után felszólította a kormányt, hogy vonja a vissza a jogtalan döntést.

Válsághelyzetet a Fidesz-hozta szabályok szerint akkor lehet hirdetni:

  • ha a menedékkérők száma egy hónap átlagában meghaladja a napi 500 főt
  • vagy két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt,
  • vagy egy hét átlagában a napi 800 főt.
  • és ha a tranzitzónákban tartózkodók száma elérné az ezres nagyságrendet
  • illetve „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

A rendőrség honlapján van egy ábra, amelyik megmutatja az elfogott menekültek számát, innen elég egyszerű kiszámolni, mennyien vannak.

A menedékkérők száma egy hónapban meghaladja a napi ötszáz főt?

Nem. Az elmúlt 30 napban 3055 elfogott menekültről tudunk, ez napi – kerekítve – 102.

Egy másik kitétel. Az egy hét átlaga napi 800 fő lenne?

Nem. Az elmúlt hét napban 766 ember jött, összesen. Ez átlagban 109 ember.

De az sem áll meg, hogy a két egymást követő hónap átlagában meghaladja a napi 750 főt a menedékkérők száma és a tranzitzónákban tartózkodók száma sem éri el az ezres nagyságrendet.

A BÁH adatai szerint 508 kért menedéket, oltalmat, őket fogadtuk be.

Akkor miért hirdetett migrációs válsághelyzetet a kormány? Vagyis: mi alapján?

A gumicsont kitétel alapján, ami azt mondja ki, hogy „bármely olyan migrációs helyzettel összefüggő körülmény alakul ki, amely valamely település közbiztonságát, közrendjét vagy a közegészségügyet közvetlenül veszélyezteti, különösen, ha az adott településen vagy annak külterületén található befogadó állomáson vagy a külföldiek elhelyezését biztosító egyéb létesítményben zavargás tör ki, vagy erőszakos cselekményeket követnek el”.

De arról Pintér belügyminiszter nem beszélt, hogy milyen körülményekről tud a kormány, amely veszélyeztetne egy települést.

Fél évre szól az egész országra kihirdetett migrációs válsághelyzet. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre, a menedékjogról szóló 2007-es törvényre hivatkozva írja felül a kormány tavaly szeptemberi döntéseit.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik