Budapest, 2014. március 25.
Az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt Biszku Béla érkezik büntetőperének tárgyalására a Fővárosi Törvényszéken 2014. március 25-én. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testülete, az úgynevezett karhatalmat létrehozó Ideiglenes Intéző Bizottság egykori tagja, volt PB- majd KB-tag tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A 92 éves volt belügyminiszterre a vádiratban életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérték. 
MTI Fotó: Beliczay László
Belföld

Meghalt Biszku Béla

24.hu
24.hu

2016. 04. 01. 12:05

94 éves volt. Az egyetlen pártállami vezető, akit a rendszerváltás után az 1956-os sortüzek miatt bíróság elé állítottak.

94 éves korában, a Mazsihisz szeretetkórházában elhunyt Biszku Béla volt belügyminiszter – írja az Index. Biszku a kommunista pártállam meghatározó politikusa volt, az egyetlen pártállami vezető, akit az 1956-os sortüzek elrendelésében betöltött szerepe miatt a rendszerváltás után bíróság elé állítottak.

Megtorlás

Bűn és büntetlenség

2010-ben Novák Tamás és Skrabski Fruzsina dokumentumfilmet készített Biszku Béláról. A volt kommunista vezetővel az újságírók elhitették, hogy szülőfalujából, Márokpapiból érkeztek, így sikerült bizalmába férkőzniük és megszólaltatniuk. Az alkotásból kiderült: nem bánta meg tettét. Részben a filmnek köszönhetően került reflektorfénybe, és ezután indultak ellene eljárások.

Biszku Béla 1956 után belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes volt. 2012-ben indult ellene eljárás, a vádirat szerint részt vett a forradalom leverése után annak a karhatalomnak a megszervezésében és irányításában, amely sortüzeket adott le a fegyvertelenül demonstráló polgárokra.

2014 májusában első fokon nem jogerősen öt és fél év szabadságvesztésre ítélték felbujtóként, több emberen elkövetett emberöléssel és bűnpártolással megvalósított háborús bűntett és más bűncselekmények miatt. Az ügyész életfogytiglanért, a védő hatályon kívül helyezésért fellebbezett. Tavaly júniusban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megalapozatlanság miatt megsemmisítette az elsőfokú döntést és új eljárásra utasított.

Felfüggesztett

A megismételt eljárásban Biszkut bűnösnek mondták ki három rendbeli bűnpártolás bűntettében, mert nem intézkedett Salgótarjánban a tömegre tüzet nyitó karhatalmisták felelősségre vonása iránt, holott ez belügyminiszterként kötelessége lett volna.

Bűnösnek mondták ki további két rendbeli bűnpártolás bűntettében azért, mert szintén nem kezdeményezett eljárást a martonvásári kutatókat bántalmazó karhatalmisták ellen, sőt az erről szóló jelentést irattározni rendelte. A kutatókat azért állították elő a rendőrségre, hogy megakadályozzanak egy újabb hatalomellenes szervezkedést az 1957. március 15-i ünnep előtt. A bántalmazásukra azért került sor, mert a fennálló rendszerrel ellentétben állónak tekintették őket.

Emellett a vádlott az ítélet szerint bűnös a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása bűntettében is: egy tévéműsorban azt mondta, hogy nem tartja koncepciós pereknek az 56-os pereket, illetve azt állította, hogy az ítéleteket szuverén bíróságok hozták, valamint nem volt köze ahhoz, hogy az embereket bebörtönözték.

Tavaly decemberben két év, három évre felfüggesztett börtönre ítélték első fokon.

Budapest, 2014. március 18.
Az 1956-os forradalmat követő megtorlások kapcsán háborús bűntettel vádolt Biszku Béla a bíróság folyosóján büntetőpere tárgyalásának szünetében a Fővárosi Törvényszéken 2014. március 18-án. A Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) központi, irányító és döntéshozó testületének, az úgynevezett karhatalmat létrehozó Ideiglenes Intéző Bizottság egykori tagja, volt PB- majd KB-tag tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését. A 92 éves volt belügyminiszterre a vádiratban életfogytiglani szabadságvesztés kiszabását kérték.
MTI Fotó: Beliczay László
MTI Fotó: Beliczay László
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.