Belföld

Gyurcsány örül, hogy a Fidesszel szavazott – pártreakciók Brüsszelre

24.hu
24.hu

2016. 03. 22. 15:36

Az ellenzéki pártok jobban egybekovácsolnák Európa nemzeteit, a kisebbik kormánypárt szerint pedig magát Európát támadták meg Brüsszelben.
Korábban a témában:

A legtöbb magyar párt már reagált a Brüsszelt ért terrorakcióra, ami 34 halottal és több mint 200 sérült járt eddig. Elítélték a támadást, részvétet nyilvánítottak, de más-más tanulságot vontak le. Szokás szerint Gyurcsány Ferenc gurította a legmerészebbet.

Fidesz: a bevándorláspárti baloldal a hibás

A Fidesz-frakció szerint a terror és a bevándorláspárti politika európai polgárok életét követeli. A kormánypárti frakció közleményében osztozott a terrortámadásban elhunytak hozzátartozóinak gyászában. “Ez nemcsak Brüsszel, hanem egész Európa és minden európai ember gyásza és fájdalma” – fogalmaztak.

Kiemelték, hogy a támadássorozat nem az első jele annak, hogy Európában valami végképp megváltozott. Az illegális bevándorlás és a bevándorláspárti politika terrort hozott Európába, a bevándorláspárti politika az európai polgárok mindennapi biztonságát fenyegeti és európai polgárok életét követeli.

A Fidesz szerint “most álszent nyilatkozatokat tevő magyar baloldali pártok és politikusok is azok közé tartoznak, akik támogatják a bevándorlást, a bevándorlók betelepítését, kezdettől lebecsülték a terrorveszélyt és megtámadták a kormány minden – a magyar emberek biztonsága érdekében – hozott intézkedését”.

KDNP: szimbolikus helyszínek

Egy Európa elleni újabb támadási kísérletként értékelte a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) a reggeli brüsszeli robbantásokat. A kisebbik kormánypárt nevében Hölvényi György EP-képviselő döbbenetesnek és elszomorítónak minősítette a történteket. A KDNP részvétét fejezte ki az áldozatok családjainak, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt.

Kiemelték ugyanakkor, azt sem szabad azonban elhallgatni, hogy ez egy Európa elleni újabb támadási kísérlet. Erre utal, hogy a robbantások mind szimbolikus helyszíneken történtek – magyarázta a politikus, aki szerint a további támadásokat csak összefogással lehet kivédeni.

DK: kevesebb nemzetállami önzés

A Demokratikus Koalíció (DK) mélységesen elítél minden erőszakot, terrortámadást – jelentette ki Vadai Ágnes, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának DK-s tagja a testület keddi, zárt ülése után tartott sajtótájékoztatóján.

Gyurcsány Ferenc pártelnök pedig a Facebook-oldalán közölte: A terrorra kemény és erős Európa a válasz. “Kevesebb nemzetállami önzés, nagyobb közös erő. Jól döntöttünk, amikor a Fidesszel megszavaztuk az Iszlám Állam elleni közös szövetségesi fellépésben való részvételt. A terroristákkal nem megbékélni, hanem harcolni kell ellenük. Vélhetően az Iszlám Állam csapott le ma Brüsszelben – harciaskodott a korábbi kormányfő.

Szerinte meg akarják ölni mindazt, amit Európa jelent: a szabadságot, a demokráciát, egymás tiszteletét. Hozzátette, “miközben a mértékletességben hiszek, mértékletesség kell a mértékletességben is, aki szabad világunkat fenyegeti, azokkal szemben erővel kell fellépni. Közösen, határozottan.”
Végül együttérzését fejezte ki és mielőbbi felgyógyulást kívánt a sérülteknek.

LMP: az egész EU-t támadás érte

Az LMP szerint az Európai Unió egészét érte támadás kedden Brüsszelben, a közösség tagjai pedig csak akkor tudnak megbirkózni a problémával, ha képesek közösen fellépni ellene. Gál József, a párt szóvivője kedden mély részvétét fejezte ki a terrortámadásokban elhunytak hozzátartozóinak és jobbulást kívánt a magyar sebesülteknek is.

Kiemelte, a túl gyors következtetések levonása előtt fontos látni, hogy az unió csak közös fellépéssel birkózhat meg a problémával. Az LMP szóvivője a szükséges intézkedésekre példaként említette az európai titkosszolgálatok együttműködésének hatékonyabbá tételét. A párt társelnöke, Schiffer András amúgy épp Brüsszelben tartózkodik.

Együtt: összefogni a gyűlölet ellen

Az Együtt – a Korszakváltók Pártja is elítélte a támadásokat, amik során, a párt szerint, nemcsak a belgákat, nemcsak az Európai Uniót, de az egész nyugati civilizációt érte brutális támadás. Részvétükről biztosították az ártatlan áldozatok hozzátartozóit, és a Nyugat “szabadságban hívő és szabadságszerető népeit”.

Az Együtt bízik abban, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legrövidebb időn belül megállapítják a tettesek kilétét, felderítik indítékaikat, és az európai közösség megfelelő válaszlépéseket lesz majd képes tenni. Magyarországnak és a magyar kormánynak kötelessége, hogy saját eszközeivel támogassa az ezzel kapcsolatos belga és nemzetközi erőfeszítéseket.

A történtek ismét rávilágítanak, hogy az arctalan és barbár terror ellen csak nemzetközi együttműködés keretében lehet küzdeni, egyetlen ország sem képes egyedül kezelni a válságot. A gyűlölet ellen mindenkinek kötelessége összefogni, és ha kell, harcolnunk is kell ellene, mert a szabadságnak és egymás kölcsönös tiszteletének nincs történelmi alternatívája – közölték. Egyúttal bejelentették, hogy az Együtt kedden 18 órakor a budapesti belga nagykövetség előtt mécsesgyújtással emlékezik az ártatlan áldozatokra.

PM: nem kell a hangulatkeltés

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint nincs mentség a terrorra. Az ellenzéki párt így reagált a brüsszeli robbantásokra a közleményében, amiben elítélte a támadások elkövetőit és részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak, valamint mielőbbi felépülést kívánt a sérülteknek. A PM felszólította a kormányt, hogy “hangulatkeltés nélkül” tegyen meg mindent a magyar sérültek ellátásáért.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.