Belföld

Orbán szerint szeptember 9-éig tart a migrációs válság

A tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt megerősítik a magyar külképviseletek biztonságát is.

Fél évre szól az egész országra kihirdetett migrációs válsághelyzet. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetre, a menedékjogról szóló 2007-es törvényre hivatkozva írja felül a kormány tavaly szeptemberi döntéseit.

Az Orbán Viktor által aláírt rendelet szerint az idegenrendészetért és menekültügyért felelős miniszternek haladéktalanul gondoskodnia kell a válsághelyzettel összefüggő jogszabályi rendelkezések

„tartalmáról való tájékoztatásról. A tájékoztatást a közszolgálati műsorszolgáltatók, valamint – lehetőség szerint – a körzeti, helyi műsorszolgáltatók és legalább egy országos napilap közreműködésével, a lehető legrövidebb időn belül közzé kell tenni.”

Az országos rendőrfőkapitánynak és a menekültügyi hatóság vezetőjének a válsághelyzet elrendelése után legalább 15 naponként közösen tájékoztatnia kell az idegenrendészetért és menekültügyért felelős minisztert a válsághelyzet elrendelését megalapozó feltételek fennállásáról. A kormányfő által jegyzett rendelet 2016. szeptember 9-én veszíti hatályát.

A Határozatok Tárában jelent meg, hogy a kormány a tömeges migráció és a terrorfenyegetettség miatt megerősíti a magyar külképviseletek biztonságát. Erre idén összesen csaknem 3 milliárd forintot kell előteremtenie a nemzetgazdasági miniszternek. A kormány azt követően döntött a válsághelyzet kihirdetéséről, hogy déli szomszédaink rendkívüli intézkedéseket vezettek be határaiknál.

Az ellenzéki pártok és a civil jogvédők érthetetlennek, jogsértőnek nevezték a döntést, mivel a kabinet nem árulta el, mi a válsághelyzet elrendelésének konkrét indoka. A Magyar Helsinki Bizottság szerint a kormány a saját maga által néhány hónapja hozott szabályokra is fittyet hány és a már a legalapvetőbb jogállami garanciákat is figyelmen kívül hagyja. A Magyar Közlönyben is hivatkozott menedékjogi törvény ugyanis pontosan előírja, mikor hirdethető válsághelyzet, és a hivatalos statisztikák alapján ezek egyike sem teljesül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik