Belföld

Évtizedekre tönkretették a roma gyerekek esélyeit Hevesben

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 18:24

A minisztériumot és a Kliket is elmarasztalták a Heves megyei szegregáció miatt indított perben.

Heves megyében tömegesen minősítenek ok nélkül fogyatékosnak romákat, a szegregáció legsúlyosabb formája miatt a bíróság az Emberi Erőforrások Minisztériumát és a Kliket is elmarasztalta – tudósított honlapján az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány.

Az Egri Törvényszék csütörtöki jogerős ítéletében kimondta, hogy a minisztérium és jogelődjei is felelősek abban, hogy Hevesben a roma gyerekek tömegével kerültek és kerülnek indokolatlanul olyan speciális intézményekbe és osztályokba, melyeket fogyatékkal élők számára tartanak fenn. A minisztérium a gyerekek pszichológiai vizsgálata során nem ellenőrizte azt sem, hogy megfelelő eljárással vizsgálják-e a gyermekek értelmi képességeit. Akkor sem adtak utasítást a rendszer felülvizsgálatára, amikor bizonyítékokat tártak fel a torz mérési eredményekről.

A bíróság elmarasztalta a vizsgálatokat végző szakértői bizottság fenntartóját, a Klik-et, valamint a Heves Megyei Szakértői Bizottságot is, és a jogsértés abbahagyására kötelezték őket.

A pert még 2010-ben indította az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány és az Európai Roma Jogok Központja, mert egy 2003-as felmérés szerint a megyében 98%-ban roma gyerekek kerültek a speciális iskolákba és osztályokba.

Az ítéletből az következik, hogy a mulasztások nyomán több száz gyermek kaphatott téves minősítést, és ennek folyományaként kikerült a normál tantervű oktatásból. A következmények évtizedekre meghatározták életüket: alacsonyabb elvárások mellett csökkentett tananyagot tanultak, így elzárták őket az érettségit adó oktatástól és a sikeres munkaerő-piaci érvényesüléstől.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.