Belföld

A Kehi ellenében foglalt állást az Alkotmánybíróság

24.hu
24.hu

2016. 03. 10. 14:01

Lengyel Szilvia volt LMP-s képviselő még három évvel ezelőtt kért ki a Kehitől a Szent István Egyetem gazdálkodásával kapcsolatos iratokat, az állami szerv azonban megtagadta a kérést. Lengyel alkotmányossági panaszt nyújtott be, véleménye szerint ugyanis a Kehi indoklása, mely szerint nem ő az adatkezelő, nem elég indok az adatigénylés megtagadására.

Lengyel Szilvia, aki 2012 és 2014 között volt az LMP országgyűlési képviselője,  2013-ban kérte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi) a Szent István Egyetem gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálati jelentést. A Kehi ezt akkor két dologra hivatkozva nem adta ki: egyrészt mert döntéselőkészítő anyagról van szó, ami tíz évig nem nyilvános, másrészt pedig a hatóság szerint nem is ők az adatkezelők, mert a kormány utasítását teljesítve készítették el a dokumentumot. Ezt az érvelést akkor a Fővárosi Ítélőtábla elfogadta, Lengyel a döntés ellen alkotmányossági panaszt nyújtott be.

Az Alkotmánybíróság a Miniszterelnökség és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét is kikérte az ügyben: Lázárék a Kehi álláspontjával értettek egyet, a NAIH-elnök Péterfalvi Attila szerint viszont a hatóság az adatkezelő, erre hivatkozva nem tagadhatják meg a kérést.

Az AB most 7-7 arányban, az elnök, Lenkovics Barnabás döntő szavazatával megsemmisítette a bírósági végzést, így újra kell tárgyalni az ügyet, és a jelentés tartalmi vizsgálata alapján eldönteni, hogy az kiadható-e. A hét alkotmánybíró érvelése szerint a Kehi nem nézte meg, miről szól a vitatott irat, így nem érvelhetett volna automatikusan azzal, hogy az anyag döntés-előkészítést szolgál.

HVG

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.