Belföld

A Kehi ellenében foglalt állást az Alkotmánybíróság

Lengyel Szilvia volt LMP-s képviselő még három évvel ezelőtt kért ki a Kehitől a Szent István Egyetem gazdálkodásával kapcsolatos iratokat, az állami szerv azonban megtagadta a kérést. Lengyel alkotmányossági panaszt nyújtott be, véleménye szerint ugyanis a Kehi indoklása, mely szerint nem ő az adatkezelő, nem elég indok az adatigénylés megtagadására.

Lengyel Szilvia, aki 2012 és 2014 között volt az LMP országgyűlési képviselője,  2013-ban kérte ki a Kormányzati Ellenőrzési Hivataltól (Kehi) a Szent István Egyetem gazdálkodásával kapcsolatos vizsgálati jelentést. A Kehi ezt akkor két dologra hivatkozva nem adta ki: egyrészt mert döntéselőkészítő anyagról van szó, ami tíz évig nem nyilvános, másrészt pedig a hatóság szerint nem is ők az adatkezelők, mert a kormány utasítását teljesítve készítették el a dokumentumot. Ezt az érvelést akkor a Fővárosi Ítélőtábla elfogadta, Lengyel a döntés ellen alkotmányossági panaszt nyújtott be.

Az Alkotmánybíróság a Miniszterelnökség és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) véleményét is kikérte az ügyben: Lázárék a Kehi álláspontjával értettek egyet, a NAIH-elnök Péterfalvi Attila szerint viszont a hatóság az adatkezelő, erre hivatkozva nem tagadhatják meg a kérést.

Az AB most 7-7 arányban, az elnök, Lenkovics Barnabás döntő szavazatával megsemmisítette a bírósági végzést, így újra kell tárgyalni az ügyet, és a jelentés tartalmi vizsgálata alapján eldönteni, hogy az kiadható-e. A hét alkotmánybíró érvelése szerint a Kehi nem nézte meg, miről szól a vitatott irat, így nem érvelhetett volna automatikusan azzal, hogy az anyag döntés-előkészítést szolgál.

HVG

Ajánlott videó

Olvasói sztorik