Belföld

Negyedszer is ki akarták hallgatni a hatóságok a molesztált nyolcéves kislányt – sírógörcsöt kapott

24.hu
24.hu

2016. 03. 03. 08:34

A vallomásait nemcsak jegyzőkönyvezték, de hangfelvételt is készítettek. Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

“Egy 8 éves kislány tavaly nyáron szexuális bűncselekmény áldozata lett. Tapintatra, segítségre szorul. Ám sajnálatos módon az eljáró hatóságok kellő empátia hiányában és a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával csak megnehezítették a trauma feldolgozását. Hogy működik nálunk az áldozatvédelem?” – veti fel a kérdést a Magyar Helsinki Bizottság. Az anya a szervezethez fordult

Mint írják, a kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki tanúként, és most negyedszerre is meg kívánják hallgatni még nyomozati szakban. Korábban mindháromszor részletesen mesélt a történtekről, az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, és már csak az emlékek halványodása miatt sem tud az ügyről újabb információval szolgálni. A vallomásait nemcsak jegyzőkönyvezték, hanem hangfelvételt is készítettek róluk. Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket. Az ellene elkövetett bűncselekmény és az utána sorozatban következő kihallgatások annyira megviselték a 8 éves áldozatot, hogy több alkalommal pszichológus segítségét kellett kérni az események feldolgozása érdekében. Érthetően a mai napig nem tudta túltenni magát a vele történteken.

Most az esetleges újabb kihallgatás hírére a kislány sírógörcsöt kapott. Éppen ezért az anyuka nem kíván eleget tenni a hatóság felhívásának – a Magyar Helsinki Bizottság véleménye szerint okkal és joggal, mivel  gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. A rendőrök tájékoztatása szerint az elkövető – akit korábban hasonló bűntett miatt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek – már a helyszínen elismerte a tettét, így a kislány tanúvallomása pótolható akár a beismerő vallomással. Nem is beszélve, hogy a sértett korábban már többször tett vallomást. Éppen ezért jogsértő, ha újból kihallgatják őt, de egyéb előírásoknak sem felel meg, ahogy a gyerekkel bántak.

“Trócsányi László igazságügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy erősíteni kívánja a bűncselekmények áldozatainak jogait a büntetőeljárásban. Üdvözlendő célkitűzés. Fontos lenne azonban belátni, hogy a jogalkalmazói gyakorlat jelenleg legalább olyan súlyos problémákat vet fel, mint a törvényi szabályozás hiányosságai. Ha még egy szexuális bűncselekménynek áldozatul esett 8 éves kislány esetében sincsenek tekintettel a sértett jogaira és érdekeire az eljáró hatóságok, kétséges, mennyire veszik figyelembe az előírásokat más bűncselekmények és áldozatok esetén” – olvasható a közleményben.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.