Belföld

Negyedszer is ki akarták hallgatni a hatóságok a molesztált nyolcéves kislányt – sírógörcsöt kapott

A vallomásait nemcsak jegyzőkönyvezték, de hangfelvételt is készítettek. Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket.

“Egy 8 éves kislány tavaly nyáron szexuális bűncselekmény áldozata lett. Tapintatra, segítségre szorul. Ám sajnálatos módon az eljáró hatóságok kellő empátia hiányában és a jogszabályok figyelmen kívül hagyásával csak megnehezítették a trauma feldolgozását. Hogy működik nálunk az áldozatvédelem?” – veti fel a kérdést a Magyar Helsinki Bizottság. Az anya a szervezethez fordult

Mint írják, a kislányt eddig három különböző hatóság hallgatta ki tanúként, és most negyedszerre is meg kívánják hallgatni még nyomozati szakban. Korábban mindháromszor részletesen mesélt a történtekről, az összes feltett kérdésre egyértelmű választ adott, és már csak az emlékek halványodása miatt sem tud az ügyről újabb információval szolgálni. A vallomásait nemcsak jegyzőkönyvezték, hanem hangfelvételt is készítettek róluk. Minden kihallgatás után azzal nyugtatták a kislányt és az anyukáját, hogy többször már nem kell felidézni a történteket. Az ellene elkövetett bűncselekmény és az utána sorozatban következő kihallgatások annyira megviselték a 8 éves áldozatot, hogy több alkalommal pszichológus segítségét kellett kérni az események feldolgozása érdekében. Érthetően a mai napig nem tudta túltenni magát a vele történteken.

Most az esetleges újabb kihallgatás hírére a kislány sírógörcsöt kapott. Éppen ezért az anyuka nem kíván eleget tenni a hatóság felhívásának – a Magyar Helsinki Bizottság véleménye szerint okkal és joggal, mivel  gyermekkorú személyt csak akkor lehet tanúként kihallgatni, ha a vallomásától várható bizonyíték mással nem pótolható. A rendőrök tájékoztatása szerint az elkövető – akit korábban hasonló bűntett miatt letöltendő szabadságvesztésre ítéltek – már a helyszínen elismerte a tettét, így a kislány tanúvallomása pótolható akár a beismerő vallomással. Nem is beszélve, hogy a sértett korábban már többször tett vallomást. Éppen ezért jogsértő, ha újból kihallgatják őt, de egyéb előírásoknak sem felel meg, ahogy a gyerekkel bántak.

“Trócsányi László igazságügyi miniszter nemrég bejelentette, hogy erősíteni kívánja a bűncselekmények áldozatainak jogait a büntetőeljárásban. Üdvözlendő célkitűzés. Fontos lenne azonban belátni, hogy a jogalkalmazói gyakorlat jelenleg legalább olyan súlyos problémákat vet fel, mint a törvényi szabályozás hiányosságai. Ha még egy szexuális bűncselekménynek áldozatul esett 8 éves kislány esetében sincsenek tekintettel a sértett jogaira és érdekeire az eljáró hatóságok, kétséges, mennyire veszik figyelembe az előírásokat más bűncselekmények és áldozatok esetén” – olvasható a közleményben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik