eger (eger, )
Belföld

Eger akar Európa Kulturális Fővárosa lenni

24.hu
24.hu

2016. 02. 25. 13:57

A balosok félnek az érdekcsoportoktól, amik kisajátíthatják az esetleges pályázati győzelmet. Eger 2023-ban lenne kultfőváros, sok hazai konkurenciája van.
Korábban a témában:

Eger is pályázik a 2023-ban esedékes Európa Kulturális Fővárosa címre, az erről szóló határozatot csütörtöki ülésén egyhangúlag támogatta a megyeszékhely közgyűlése. Habis László polgármester (Fidesz-KDNP) a testület előtt arról beszélt, hogy a magas színvonalú pályázatért össze kell fogniuk a polgároknak, az önkormányzatnak, a kulturális élet szereplőinek, a vállalkozásoknak. Fontos, hogy Eger képes legyen újraalkotni egy szélesebb értelemben vett kulturális stratégiát.

Eger több mint ezer esztendős történelme okán is fontos eleme az európai kultúrának, ezeket az értékeket kell tudnunk megmutatni – tette hozzá a polgármester. Habis kiemelte, hogy nagy hangsúlyt kell kapnia az innovációnak, vagyis annak, hogy milyen új értékeket lehet megvalósítani a programban, emellett a kultúra és a tudományok együttműködésére is módot kell találni. Mindez civil kapcsolatok, önkéntes munka nélkül, az oktatás minden szintjének bevonása nélkül nem lehet eredményes.

Baloldali ellenzéki képviselők a vitában nehezményezték, hogy a polgármester és a város fideszes országgyűlési képviselője, Nyitrai Zsolt még a múlt héten, a közgyűlési döntés előtt nyilatkozatot tett Eger pályázati részvételéről. Óvtak attól, hogy az általuk is kiemelten fontosnak tartott ügyet egy “politikai-gazdasági érdekcsoport” kisajátíthassa.

Az Európa Kulturális Fővárosa címet minden évben általában két országnak és városnak ítélik oda. Magyarország eddig egyszer nyert, Pécs 2010-ben volt kulturális főváros. A 2023-as cím elnyerésére a hazai városok közül eddig Debrecen, Veszprém és Tokaj jelezte pályázási szándékát – írja az MTI.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

The rescued private owned submarine UC3 Nautilus that sank on Friday 11. August, are dragged into Copenhagen Harbor 12. August 2017 by the Salvage ship Vina. The Swedish journalist Kim Wall which was on board the submarine is still missing. Owner and Captain Peter Madsen was rescued and charged with negligent manslaughter. (Foto: Jens Noergaard Larsen/Scanpix 2017)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.