középiskolai felvételi (középiskolai felvételi)
Közélet

Szexuális szokásaikról, anyagi körülményeikről kérdezik az egri iskolásokat

A leginkább védett egészségügyi adatokra, függőségekre és szexuális szokásokra is rákérdeznek abban az iskola-egészségügyi felmérésben, melyet közel 10 egri középiskola elsőéves tanulóinak készítettek – számol be a hvg.hu. Mint írják,  olyanokról is vallatnák őket, hogy van-e konfliktus a családban, szoktak-e lopni, vagy másokat bántalmazni. Arról is kifaggatják a tanulókat, hogy „ha valaha” volt a 15 éves diáknak szexuális kapcsolata, akkor „milyen gyakran” használt óvszert. A drogot is be kellene vallania: nemcsak azt akarják tudni, fogyasztott-e már kábítószert, de azt is, ült-e már olyan autóban, amit alkohol vagy drog hatása alatt álló sofőr vezetett.

A portál szerint az egészségügyi felmérés nem anonim, az iskola szerint azonban a kérdőívek tartalmára vonatkozik az orvosi titoktartás, az iskolaorvos csak egyéni tanácsadásra használja fel az érzékeny információkat. Az intézmény indoklása szerint a kérdőív kitöltéséhez a szülők 90 százaléka hozzájárult. Mezei Éva, az egri iskola-egészségügyi szolgálat iskolaorvosa azonban elmondta: bár a szülők a honlapon megnézhetik a kérdéssort, a beleegyező nyilatkozat aláírásakor, a szülői értekezleten nem mutatják meg nekik azt.

A portál megkérdezte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) szakmai igazgatóját az eljárásról, Szabó Máté Dániel szerint az iskola-egészségügyi szolgálatnak, illetve az iskolai gyermekvédelmi felelősöknek valóban a diákokat kell segíteni, de nem így. A jogvédő úgy látja: megdöbbentő, hogy különleges adatokra személyi azonosításra alkalmas módon kell válaszolniuk a tanulóknak. „A kérdőívben egészségügyi adatokra, illetve szexuális élettel és szenvedélyekkel kapcsolatos információkra kérdeznek rá, ezek pedig különleges adatok, vagyis a személyes adatokon belül is szigorúbban védettek” – mondta el a civil szervezet munkatársa. Az ilyen adatok kezeléséhez önállóan csak a 16. életévet betöltött személyek járulhatnak hozzá, méghozzá kizárólag írásbeli nyilatkozattal. Szabó szerint az eljárás akkor is jogszerűtlen, ha a szülők beleegyeztek, ugyanis az ilyen jellegű adatszolgáltatásnak önkéntesnek kell lennie, márpedig a diákok kiszolgáltatottak az iskolában, nem döntenek szabadon.

Szabó Máté Dániel úgy látja: azonnal le kellene állítani a kérdőívnek alkalmazását, az évek során kitöltött példányokat pedig törölni, plusz bocsánatot kérni minden érintett diáktól, illetve családtól.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik