idős néni, nyugdíjas, nyugdíj (Array)
Belföld

A magyaroknak nem jár a nyugdíj

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 02. 23. 09:23

Bármikor dönthetnek úgy, hogy nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva csökkentik vagy visszatartják a nyugdíjakat.

Az atv.hu egyik olvasója hívta fel a figyelmet arra, hogy az egyik legnagyobb, külföldi érdekeltségű biztosító hazai csoportja úgy próbál a nyugdíjcélú életbiztosításra ösztönözni, hogy azt állítja: az Alaptörvényben már nem szerepel a társadalombiztosítás intézménye. Az állam bármikor dönthet úgy, hogy drasztikusabban csökkenti a nyugdíjakat, mert a nyugdíjra nincs alkotmányos garancia, nem jár alanyi jogon az állami nyugdíj.

A portál utánajárt és ugyanerre a következtetésre jutottak a nyugdíj-biztosítási szakértők is. Szerintük az, hogy a jogi szabályozás már szociális hozzájárulási adónak hívja a nyugdíj-biztosítási járulékot, azt jelenti, hogy a kormányoknak nem feltétlenül kell a nyugdíjra fordítaniuk az adónak minősülő összegeket.

Az Alkotmánybíróság ugyan a lecserélt alaptörvény alapján korábban kimondta, hogy a társadalombiztosítási rendszerbe befizetett hozzájárulást, annak mértékéig védi a tulajdonjog, de Szentpéteri Nagy Richárd alkotmányjogász szerint az új Alaptörvény értelmében senkinek sem jár alanyi jogon az állami nyugdíj. Ez nem jelenti azt, hogy ne létezne törvényi szabályozás alapján működő rendszer, de azt igen, hogy a korábbi Alkotmányba foglalt szociális biztonsághoz fűződő jogi garanciát a Fidesz megszüntette.

Erre elsőként Mihályi Péter közgazdász figyelt fel. A szakember szerint az állam szociális szerepfelfogása az új Alaptörvénnyel olyan, mintha valakinek égne a háza. Neki mindenféle befizetés nélkül jár a tűzoltóság szolgáltatása, de ha ez elmarad, nincs kinél reklamálni a leégett ház miatt. Azzal, hogy a Fidesz kivette az Alkotmányból a „társadalombiztosítás” szót, felszámolta a lehetőségét, hogy a nyugdíj egyoldalú változtatásakor felsőbb fórumhoz lehessen fordulni.

Mihályi szerint a munkáltatók 27 százalékos TB-t fizetnek alkalmazottaik után, de az csak a költségvetési törvényben dől el, hogy abból a kormány mennyit költ egészségügyre, nyugdíjra. Nem számít, hogy az elmúlt 30 évben ki mennyit fizetett. Alkotmányjogi garanciák híján nincs hova fordulni, ha az állam úgy dönt, hogy nemzetgazdasági érdekekre hivatkozva csökkenti, átcsoportosítja, vagy visszatartja a nyugdíjakat.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.