Belföld

Beteg kisfiúval gyűjtött lájkokat a felcsúti Fidelitas

24.hu
24.hu

2016. 01. 29. 06:44

Hőzöng a hazai internet, amiért egy alakulóban lévő vidéki Fidelitas-csoport nem túl ízlésesen akart kedvelőket gyűjteni. Később ugyan visszakoztak, de inkább önsajnáltatás lett a vége.
Korábban a témában:

Nagy felháborodást keltett a felcsúti – alakulóban lévő – Fidelitas csoport csütörtöki Facebook-bejegyzése – írja a 444. A kormánypárt ifjúsági szervezete kitett az oldalára egy öt fotóból készült, színezett képmontázst egy beteg kisfiúról, bizonyos Táltosról, aki nem tud járni.

A Fidelitas azt kérte az emberektől, hogy lájkolják az oldalt, és ahány kedvelés érkezik február 11-ig, ők annyi forinttal támogatják a fiú műtétjét.

A teljes felhívás így szól:

A Felcsúti Fidelitas annyi forintnak megfelelő összeggel támogatja a beteg kisfiú – Táltos – műtétjét, amennyien február 11. 18:00-kor összesen lájkolják a Felcsúti Fidelitas facebook oldalát.

A felhívás közzétételekor 162 ember követi oldalunkat, ez tehát 162 forintot jelent.

Ez jól jelzi, hogy nagy összeg valószínűleg nem fog befolyni a beteg srác családjához. A felhívásban hozzátették, mindenki ossza meg a képet, február 11-én pedig gyümölcsléosztást tartanak a Blaha Lujza téren, lehet majd adakozni. Azt is hozzáfűzték, hogy nem a csoport népszerűsítése a cél, “hanem, hogy közösen, sokan megmutassuk, hogy képesek vagyunk segíteni egy ilyen nemes ügy érdekében.”

Forrás: Facebook/ Felcsúti Fidelitas

A kommentelők zöme felháborodott sorokat írt, sokan trágár kifejezésekkel nyomatékosították, hogy nem értenek egyet a lájkvadászatnak tűnő projekttel. Eközben megtalálták a kisfiú édesanyjának Facebook-bejegyzését is, amiben épp a magyar egészségügy siralmas helyzetét említi meg.

Itthon az állam gyakorlatilag felszámolta az elérhető OEP-támogatásokat, melyek nagyban javíthatnának sok beteg gyermek állapotán, felszámolta a Nazarov-műtét finanszírozását (ezt tavaly még fizették, idén már nem), megszüntette a Suit-terápia támogatását, és korábban az oxigénterápiára is adtak támogatást, de most már nem, ezért kényszerülünk erre a nem kellemes nyilvános gyűjtésre!
Gyakorlatilag semmi elérhető OEP-támogatás nincsen jelenleg a Táltoshoz hasonló gyermekeknek.
Ha mindezek a támogatások megmaradtak volna, mi és sokan mások sem kényszerülnénk erre a gyűjtésre…

Az anya azt írja, nagyon drágák a kezelések, fel kellett függeszteni ezeket. Táltos egészséges magzat volt, majd váratlanul a 33. héten megindult a szülés, és a fiú súlyos oxigénhiánnyal jött a világra, ezért vannak komoly mozgásszervi problémái.

Indul az önmosdatás

Időközben a Felcsúti Fidelitas is elkezdte kimagyarázni a történteket, de egészen döbbenetes, néhol önsajnáltató módon.

Megkérünk mindenkit NE lájkolják az oldalt! Ugyanis nem az a célunk az ital-osztás mellett a problémás képpel, hogy lájkvadászatba kezdjünk, hanem hogy minél többen megismerjék Táltos történetét és a Blaha Lujzai italosztásunkat, hogy minél többen segítsenek a fiún!

Hozzátették, azért mert a “csoportunk neve ebből a 2 szóból áll, hogy Felcsút és hogy Fidelitas, ez nem azt jelenti, hogy mi egy milliókkal támogatott szervezet vagyunk.” Senki sem támogatja őket még, sőt az alapító diákmunkás béréből fizeti a promóanyagok gyártását, a csoport ismerkedő ebédjét és a Facebook-oldalt is (amit ugye ingyenesen létre lehet hozni).

Az akcióval kapcsolatban azt írja, ha egymillió lájkoló lesz, akkor természetesen szponzort kell keresniük. A cél nem 1 lájk 1 forintért, bár külső szemmel az oldal alkotója is belelátna az akcióba ilyen szándékot – ismerte el a hibát.

Lehetett volna hirdetni a gyümölcslé-osztást, kiadhattunk volna a marketingre 10.000 Ft-ot. De miért ne adnánk inkább ezt a pénzt a kis Táltosnak? Adjon minden felcsúti 1000 Ft-ot? Vagy utaljon mindenki 5 Ft-ot? Reálisan nézve, beláthatják, hogy ez sosem lesz annyira működőképes támogatási forma, mint, hogy valaki kattintson egyet és ezzel ugyanúgy segítve a kisfiú álmának megvalósítását.

– írta a 21 éves főiskolás, aki a jelenleg 273 kedvelővel rendelkező oldalt létrehozta.

Együtt: Böröcz mondjon le!

Az Együtt is reagált a történtekre: követelik, hogy Böröcz László mondjon le a Fidelitas-elnökségi tisztjéről. Válaszokat is akarnak tőle arra, “hány helyi Fidelitas-oldalon zajlik még a megtévesztő lájkgyűjtés”, illetve “volt-e tudomása a felcsúti akcióról”. Az egész szerintük még kiscicás videó esetén is kifogásolható lenne, így viszont “etikátlan” és “visszataszító” is.

Különösen szép a történetben, hogy nem máshol teszik ezt, mint Orbán Viktor falujában.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.