Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában
Belföld

Orbán: Magyarország Európa egyik legszabadabb országa

Medvegy Gábor
Medvegy Gábor

hírszerkesztő. 2016. 01. 22. 08:28

A miniszterelnök igazat adott a taxisoknak péntek reggeli rádióinterjújában és közölte, hogy már a napokban lesznek változások.

Azt szeretnénk, hogy Magyarország is rendelkezzen a terrorizmus elleni fellépés azon lehetőségeivel, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország – indokolta Orbán Viktor az alaptörvény tervezett és vitatott módosítását. A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban azt mondta: a magyar kormány nem akar többet a Nyugat-Európában általános és elfogadott lehetőségeknél.

Az ellenzéki kritikáknak – melyek a tervezett intézkedéseket diktatorikusnak nevezték – nincs ténybeli alapjuk Orbán Viktor szerint. A kormányfő azt mondta: a magyar politika a túlzások művészete, és Antall Józsefet idézte, aki szerint ha valaki azt mondja a magyar politikában a másikra, hogy gazember, az csak annyit jelent, hogy nem értenek egyet egymással. Amikor Magyarországon nem a baloldal kormányoz, szerintük nincs demokrácia – mondta Orbán, hozzátéve, hogy „Magyarország Európa egyik legszabadabb országa”.

Itt úgysem jönnek át

Azzal, hogy Ausztria határt szabott annak, hogy hány menekültet enged be idén, Orbán szerint meghozták azt a döntést, amelyet a magyarok és több más európai nép elejétől fogva szükségesnek tartott. „A legjobb bevándorló a nem jövő bevándorló” – jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte jobb „őszintén bevallani”, hogy Európa lehetőségei korlátozottak, mint hitegetni a menekülttáborokban várakozókat.

MTI
MTI

Magyarországon egészen biztosan nem fognak áthaladni a menekültek a jövőben sem, a határzár előkészítő munkái már a román határon is megtörténtek – mondta Orbán. Hozzátette, hogy kiépítették a szükséges kapacitásokat ahhoz, hogy mi magunk állíthassunk elő kerítést és ne függjünk másoktól, sőt, sok száz kilométernyi drótakadályt exportáltunk már Macedóniának, Szlovéniának és Bulgáriának.

Nagyképű demokráciák

A miniszterelnök szerint nyilvánvaló volt az első pillanattól, hogy a határokat nemzeti alapon kell megvédeni, mert se ember, se mechanizmus, se jogszabály nincs az európai megoldáshoz. „Brüsszelizmusnak” nevezte azt a gyakorlatot, hogy az EU magához akar vonni hatásköröket, amelyeket nem tud ellátni, de korlátozza a nemzetállamok fellépési lehetőségét, és ezzel egész Európát meggyengíti. „Minden kérdést ott kell megoldani, ahol az élet természetes rendjéből következik, nem ideológiákra, doktrínákra van szükség” – közölte Orbán.

A lengyel politikai viták semmilyen határt nem lépnek túl, ami indokolná, hogy a hosszabb életútra visszatekintő, de nagyképű demokráciák fellépjenek – vélte a miniszterelnök. Orbán kijelentette, hogy Közép-Európa semmiben nem marad el demokrácia tekintetében a kontinens nyugati felétől, a nyugatiaknak semmilyen erkölcsi és ténybeli alapja nincs, hogy demokráciakritériumokat kérjenek rajtunk számon, mert nálunk például elképzelhetetlen, hogy a média ne adjon hírt az életünket meghatározó eseményekről.

A taxisoknak ad igazat

A taxisok és az Uber közti vita kapcsán érdekesnek nevezte, hogy a modern technológia hogyan kérdőjelez meg hagyományos üzleti modelleket. Az elmúlt évtizedben is csak kapkodtuk a fejünket, a változások még inkább gyorsulni fognak, és ehhez a kormányoknak is nehéz alkalmazkodniuk, de a kormányfő szerint onnan kell nézni az ügyet, hogy mindenkire azonos szabályok vonatkoznak-e vagy sem. A taxisoknak abban igazuk van, hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak az Uberre, mint rájuk – vélte Orbán. A személyszállítás a miniszterelnök szerint veszélyes üzem: rábízzuk az életünket azokra, akik a-ból b-be szállítanak bennünket. A helyzet megoldására két lehetőség is van: az egyik, hogy az állam nem szabályozza a területet és az boldogul, aki ügyesebb, a másik, hogy olyan szabályokat hoznak, amelyeket mindenkinek be kell tartani és ezt számon is kérik. A kormány az utóbbi irányba mozdul, a következő napokban lesznek is ilyen változások.

Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorában
MTI

Az agglomerációs közlekedés kapcsán Orbán Viktor emlékeztetett: nem megoldott az együttműködés a fővárossal, tízmilliárdos nagyságrendű elszámolási viták vannak. Azt mondta, igazat ad Tarlós Istvánnak abban, hogy ha az együttműködés ilyen nehézségekkel terhelt, akkor mindenki a saját feladatára koncentráljon – a helyközi közlekedés biztosítása a kormányzatra tartozik. Orbán azt mondta: ha képesek voltak a „szakadék széléről visszahozni az országot” és „elhárítani a menekültválság veszélyeit”, minden bizonnyal megbirkóznak néhány buszjárattal is.

Előre költekeznek

A lakáshoz jutás támogatásáról azt mondta: nem a régi szabályokat foltozgatják, hanem alkotnak két új rendeletet, ami egyértelmű és világos lesz. Magyarországon ma negyedannyi lakás épül, mint Lengyelországban és harmadannyi, mint Csehországban, a változó szabályozás azonban hatást fog gyakorolni az ingatlanpiacra. A lakáspiac teljes bénultságát, a lakáshoz jutás problémáját megváltoztatják, elérhetővé teszik a gyermeket vállalók számára, hogy „szép, biztonságos, tisztességes” új otthonhoz jussanak.

Magyarország bővülő gazdasági lehetőségeit a családok megerősítésére, otthonhoz juttatására fogják használni – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a lehetőségek nagy részét előre, „remélhetőleg okos kalkuláció alapján” felhasználták. A következő időszak kihívása a jövő évi költségvetés megalkotása, ebben is a családok lesznek a prioritás. Az is cél, hogy ne legyen államadósságunk, hanem mi adjunk kölcsön másoknak – mondta Orbán Viktor.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.