Belföld

Orbán: Magyarország Európa egyik legszabadabb országa

A miniszterelnök igazat adott a taxisoknak péntek reggeli rádióinterjújában és közölte, hogy már a napokban lesznek változások.

Azt szeretnénk, hogy Magyarország is rendelkezzen a terrorizmus elleni fellépés azon lehetőségeivel, amelyekkel a legtöbb nyugat-európai ország – indokolta Orbán Viktor az alaptörvény tervezett és vitatott módosítását. A miniszterelnök pénteken reggel a Kossuth rádióban azt mondta: a magyar kormány nem akar többet a Nyugat-Európában általános és elfogadott lehetőségeknél.

Az ellenzéki kritikáknak – melyek a tervezett intézkedéseket diktatorikusnak nevezték – nincs ténybeli alapjuk Orbán Viktor szerint. A kormányfő azt mondta: a magyar politika a túlzások művészete, és Antall Józsefet idézte, aki szerint ha valaki azt mondja a magyar politikában a másikra, hogy gazember, az csak annyit jelent, hogy nem értenek egyet egymással. Amikor Magyarországon nem a baloldal kormányoz, szerintük nincs demokrácia – mondta Orbán, hozzátéve, hogy „Magyarország Európa egyik legszabadabb országa”.

Itt úgysem jönnek át

Azzal, hogy Ausztria határt szabott annak, hogy hány menekültet enged be idén, Orbán szerint meghozták azt a döntést, amelyet a magyarok és több más európai nép elejétől fogva szükségesnek tartott. „A legjobb bevándorló a nem jövő bevándorló” – jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte jobb „őszintén bevallani”, hogy Európa lehetőségei korlátozottak, mint hitegetni a menekülttáborokban várakozókat.

MTI
MTI

Magyarországon egészen biztosan nem fognak áthaladni a menekültek a jövőben sem, a határzár előkészítő munkái már a román határon is megtörténtek – mondta Orbán. Hozzátette, hogy kiépítették a szükséges kapacitásokat ahhoz, hogy mi magunk állíthassunk elő kerítést és ne függjünk másoktól, sőt, sok száz kilométernyi drótakadályt exportáltunk már Macedóniának, Szlovéniának és Bulgáriának.

Nagyképű demokráciák

A miniszterelnök szerint nyilvánvaló volt az első pillanattól, hogy a határokat nemzeti alapon kell megvédeni, mert se ember, se mechanizmus, se jogszabály nincs az európai megoldáshoz. „Brüsszelizmusnak” nevezte azt a gyakorlatot, hogy az EU magához akar vonni hatásköröket, amelyeket nem tud ellátni, de korlátozza a nemzetállamok fellépési lehetőségét, és ezzel egész Európát meggyengíti. „Minden kérdést ott kell megoldani, ahol az élet természetes rendjéből következik, nem ideológiákra, doktrínákra van szükség” – közölte Orbán.

A lengyel politikai viták semmilyen határt nem lépnek túl, ami indokolná, hogy a hosszabb életútra visszatekintő, de nagyképű demokráciák fellépjenek – vélte a miniszterelnök. Orbán kijelentette, hogy Közép-Európa semmiben nem marad el demokrácia tekintetében a kontinens nyugati felétől, a nyugatiaknak semmilyen erkölcsi és ténybeli alapja nincs, hogy demokráciakritériumokat kérjenek rajtunk számon, mert nálunk például elképzelhetetlen, hogy a média ne adjon hírt az életünket meghatározó eseményekről.

A taxisoknak ad igazat

A taxisok és az Uber közti vita kapcsán érdekesnek nevezte, hogy a modern technológia hogyan kérdőjelez meg hagyományos üzleti modelleket. Az elmúlt évtizedben is csak kapkodtuk a fejünket, a változások még inkább gyorsulni fognak, és ehhez a kormányoknak is nehéz alkalmazkodniuk, de a kormányfő szerint onnan kell nézni az ügyet, hogy mindenkire azonos szabályok vonatkoznak-e vagy sem. A taxisoknak abban igazuk van, hogy nem ugyanazok a szabályok vonatkoznak az Uberre, mint rájuk – vélte Orbán. A személyszállítás a miniszterelnök szerint veszélyes üzem: rábízzuk az életünket azokra, akik a-ból b-be szállítanak bennünket. A helyzet megoldására két lehetőség is van: az egyik, hogy az állam nem szabályozza a területet és az boldogul, aki ügyesebb, a másik, hogy olyan szabályokat hoznak, amelyeket mindenkinek be kell tartani és ezt számon is kérik. A kormány az utóbbi irányba mozdul, a következő napokban lesznek is ilyen változások.

MTI
MTI

Az agglomerációs közlekedés kapcsán Orbán Viktor emlékeztetett: nem megoldott az együttműködés a fővárossal, tízmilliárdos nagyságrendű elszámolási viták vannak. Azt mondta, igazat ad Tarlós Istvánnak abban, hogy ha az együttműködés ilyen nehézségekkel terhelt, akkor mindenki a saját feladatára koncentráljon – a helyközi közlekedés biztosítása a kormányzatra tartozik. Orbán azt mondta: ha képesek voltak a „szakadék széléről visszahozni az országot” és „elhárítani a menekültválság veszélyeit”, minden bizonnyal megbirkóznak néhány buszjárattal is.

Előre költekeznek

A lakáshoz jutás támogatásáról azt mondta: nem a régi szabályokat foltozgatják, hanem alkotnak két új rendeletet, ami egyértelmű és világos lesz. Magyarországon ma negyedannyi lakás épül, mint Lengyelországban és harmadannyi, mint Csehországban, a változó szabályozás azonban hatást fog gyakorolni az ingatlanpiacra. A lakáspiac teljes bénultságát, a lakáshoz jutás problémáját megváltoztatják, elérhetővé teszik a gyermeket vállalók számára, hogy „szép, biztonságos, tisztességes” új otthonhoz jussanak.

Magyarország bővülő gazdasági lehetőségeit a családok megerősítésére, otthonhoz juttatására fogják használni – mondta a miniszterelnök. Hozzátette: a lehetőségek nagy részét előre, „remélhetőleg okos kalkuláció alapján” felhasználták. A következő időszak kihívása a jövő évi költségvetés megalkotása, ebben is a családok lesznek a prioritás. Az is cél, hogy ne legyen államadósságunk, hanem mi adjunk kölcsön másoknak – mondta Orbán Viktor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik