Belföld

Kikelt az Akadémia Matolcsyék alapítványai ellen

24.hu
24.hu

2016. 01. 22. 12:55

Sérti a tudományos szabadság alapelvét a felsőoktatásban zajló térfoglalás – közölték.

Közpénznek minősülnek azok a kiadások, amelyeket a Magyar Nemzeti Bank és az általa 260 milliárd forinttal feltőkésített alapítványok a felsőoktatásra fordítanak – foglalt állást a Magyar Tudományos Akadémia Közgazdaságtudományi Bizottsága. Az összegek felhasználása viszont nem felel meg sem a hazai, sem a nemzetközi normáknak és törvényeknek – közölte a testület. Érvelésük szerint a felsőoktatásra fordítható közpénzek felelőse a kormány, azon belül a felsőoktatásért felelős államtitkárság, a forrásokat pedig csak rendkívül szigorú szabályok szerint lehet felhasználni, világos felelősségi és ellenőrzési struktúrák keretében.

Az MNB és alapítványai ugyanakkor minden kötöttség nélkül, a nyilvánosságot és a szakmai kontrollt elkerülve, rejtett és átláthatatlan döntési folyamatok eredményeként használtak fel jelentős forrásokat – olvasható az állásfoglalásban. Az alapítványi programok deklaráltan egyfajta közgazdasági nézetrendszert akarnak uralkodóvá tenni, amit a felsőoktatásban történő térfoglalással próbálnak kivitelezni, ez pedig sérti a tudományos szabadság alapelvét és veszélyezteti a támogatott intézmények autonómiáját – véli az akadémiai bizottság.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a támogatott programok megkerülik a másokra kötelező minőségi mércéket, így a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság akkreditációs folyamatát is. Az anyagi függőség miatt pedig gyakran az érintett felsőoktatási intézmények saját minőségbiztosítási előírásai sem érvényesülhetnek. (Világgazdaság)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21: US actor Adam Sandler (R), US actor Ben Ben Stiller (C) and British actress Emma Thompson (L) arrive for the film ‘The Meyerowitz Stories’ in competition at the 70th annual Cannes Film Festival in Cannes, France on May 21, 2017.  Mustafa Yalcin / Anadolu Agency
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.