AppleMark
Belföld

Kazah tanulmányokért fizettek milliókat Fazekas miniszter barátjának

24.hu
24.hu

2016. 01. 20. 08:19

A közpénzzel kitömött „tiszteletbeli nagykunkapitány” 22 éve ápol jó kapcsolatot a tárcavezetővel.

Negyvenmillió forintot fizettek ki a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért Fazekas Sándor barátjának a földművelésügyi minisztérium háttérintézményei – tudta meg a Bors.

A szocialista Mesterházy Attila által kikért adatokból kiderült: a tárca egyik háttérintézménye először 2014 szeptemberében rendelt bruttó 7,9 millióért egy tanulmányt „Az agrárlogisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban” címmel, majd a Haszonállat-génmegőrzési Központ nyolcmilliót fizetett egy kazah juhtenyésztésről szóló dokumentumért. 2015-ben nyolcmilliót adtak a kazah talajművelésről szóló tanulmányért, és ugyanennyit azért, amiből az derül ki, hogyan kell Kazahsztánban olajtartalmú növényeket nevelni. Még nyolcmilliót fizettek a „Húsmarha Kazahsztánban” című dolgozatért.

A tanulmányokat a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt-től rendelték. Ennek vezető tisztségviselője Horváth László, aki az első Orbán-kormány alatt vált a privatizált vállalat többségi tulajdonosává. Horváth milliárdos üzletember, 22 éve ápol jó kapcsolatot Fazekas Sándor agrárminiszterrel. A tárcavezető jelenleg annak a Kunszövetségnek az elnöke, amely „tiszteletbeli nagykunkapitánnyá” választotta Horváthot, aki mellesleg Kazahsztán tiszteletbeli konzulja is.

Kommentek

Nyílt levél Orbánnak: a guruló rubelektől Habony, Vajna, Mészáros meggazdagodásáig
AppleMarkLengyel buszok járnak majd a 3-as metró helyett