Belföld

30 évre titkosították, mit terveznek terrorveszély esetén – Novák Előd elárulta

Novák Előd Facebook-oldalán azt írta, 30 évre titkosították azt a kormányjavaslatot, amelynek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kockáztat. A politikus lemond mentelmi jogáról, de akkor is felhívja rá a közvélemény figyelmét, mennyire abszurd az Alaptörvény-módosító javaslat titkosítása. A 2016. január 12-től 30 évig „NEM NYILVÁNOS” tervezetről azt írja, a Honvédelmi Minisztériumban tartott többpárti egyeztetésen ahhoz nem kaptak semmilyen háttéranyagot, így nem derült ki, mit értenek terrorveszélyen, mi alapján tehetne meg a kormány szinte bármit, kontroll nélkül.

Novák szerint a titkosítás legfeljebb azért lehetne indokolt, mert még a címét sem tudták leírni helyesen annak, amit az Alaptörvénybe foglalnának (a „Terrorveszély-helyzet” egybeírandó), de – teszi hozzá – a javaslat persze főként nem ezért elfogadhatatlan.

A politikus emlékeztet rá, hogy pártja már augusztus 27-én benyújtotta Alaptörvény-módosító javaslatát, amit a Fidesz leszavazott, majd most olyan jogalkotói túlkapásokat is beépített saját javaslatába, amelyek alapján bemondásra lehetne terrorveszélyt vizionálni, egyszerű kormánydöntéssel, kontroll nélkül, míg a szükségállapot kihirdetéséhez eddig kétharmados országgyűlési felhatalmazás kellett.

Novák azt is elárulja, mi van a 30 évre titkosított kormányjavaslatban. Röviden összefoglaljuk a lényeget.

A levélforgalmat ellenőrizhetnék, az internetet beszüntethetnék. Átvehetnék a médiumok szerkesztőségeinek irányítását, némelyik működését fel is függeszthetnék,

noha egy ilyen különleges jogrendben a nyilvánosság lehetne a legfőbb kontrollja a kormánynak.

A mozgásszabadságot, tartózkodást korlátozhatnák, betilthatnák rendezvények, gyűlések megtartását, kijárási tilalmat rendelhetnének el. Zárolhatnák “a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék az élelmiszer- vagy benzinjegyet.

Novák ezt követően Amerikára is hivatkozva azt írja, nem jó út, ha az állam terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet polgáraival. Szerinte elég a TEK. A Jobbik alelnöke biztosra veszi, Magyarországon a

következő években is több áldozata lesz a cigánybűnözésnek, mint a terrornak, mégis csak az utóbbival akar kiemelten foglalkozni a kormány.

Szerinte nem szabad hagyni, hogy a kormány az emberek félelmeire alapozva bevezesse ezeket a jogkorlátozásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik