Belföld

30 évre titkosították, mit terveznek terrorveszély esetén – Novák Előd elárulta

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 20. 10:46

Novák Előd Facebook-oldalán azt írta, 30 évre titkosították azt a kormányjavaslatot, amelynek közzétételéért 3 éves szabadságvesztést is kockáztat. A politikus lemond mentelmi jogáról, de akkor is felhívja rá a közvélemény figyelmét, mennyire abszurd az Alaptörvény-módosító javaslat titkosítása. A 2016. január 12-től 30 évig „NEM NYILVÁNOS” tervezetről azt írja, a Honvédelmi Minisztériumban tartott többpárti egyeztetésen ahhoz nem kaptak semmilyen háttéranyagot, így nem derült ki, mit értenek terrorveszélyen, mi alapján tehetne meg a kormány szinte bármit, kontroll nélkül.

Novák szerint a titkosítás legfeljebb azért lehetne indokolt, mert még a címét sem tudták leírni helyesen annak, amit az Alaptörvénybe foglalnának (a „Terrorveszély-helyzet” egybeírandó), de – teszi hozzá – a javaslat persze főként nem ezért elfogadhatatlan.

A politikus emlékeztet rá, hogy pártja már augusztus 27-én benyújtotta Alaptörvény-módosító javaslatát, amit a Fidesz leszavazott, majd most olyan jogalkotói túlkapásokat is beépített saját javaslatába, amelyek alapján bemondásra lehetne terrorveszélyt vizionálni, egyszerű kormánydöntéssel, kontroll nélkül, míg a szükségállapot kihirdetéséhez eddig kétharmados országgyűlési felhatalmazás kellett.

Novák azt is elárulja, mi van a 30 évre titkosított kormányjavaslatban. Röviden összefoglaljuk a lényeget.

A levélforgalmat ellenőrizhetnék, az internetet beszüntethetnék. Átvehetnék a médiumok szerkesztőségeinek irányítását, némelyik működését fel is függeszthetnék,

noha egy ilyen különleges jogrendben a nyilvánosság lehetne a legfőbb kontrollja a kormánynak.

A mozgásszabadságot, tartózkodást korlátozhatnák, betilthatnák rendezvények, gyűlések megtartását, kijárási tilalmat rendelhetnének el. Zárolhatnák “a biztonságot veszélyeztetők” vagyonát, bevezethetnék az élelmiszer- vagy benzinjegyet.

Novák ezt követően Amerikára is hivatkozva azt írja, nem jó út, ha az állam terrorveszélyre hivatkozva bármit megtehet polgáraival. Szerinte elég a TEK. A Jobbik alelnöke biztosra veszi, Magyarországon a

következő években is több áldozata lesz a cigánybűnözésnek, mint a terrornak, mégis csak az utóbbival akar kiemelten foglalkozni a kormány.

Szerinte nem szabad hagyni, hogy a kormány az emberek félelmeire alapozva bevezesse ezeket a jogkorlátozásokat.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor Angela Merkel greets an interactive robot at the digitalSTROM stand during the annual Girl's Day fair at the chancellery in Berlin on April 26, 2017.
The fair aims to attract young women to hi-tech and engineering jobs.  / AFP PHOTO / John MACDOUGALL
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.