tanar(430x286).jpg (Array)
Belföld

Iskolák a léthatáron – fenyegető a helyzet

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 19. 10:37

A tanárok már azt is megfontolják, íratnak-e röpdolgozatot, mennyi krétát használnak.

Napi egy kréta és korlátozott mennyiségű papír. Ez jár egy tanárnak

Egy pécsi gimnázium konkrét panaszai alapján írja ezt a bama.hu, jelezve azonban, hogy a gond általános. A tanárok immár azt is megfontolják, írassanak-e dolgozatot, hiszen most a papírt is olyan alapítványi pénzből kell beszerezni, amit egyébként kirándulásra, mozira, színházra gyűjtöttek össze. Az iskolaigazgatók, tanárok szerint a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) nem teljesíti igényeiket. Már korábban is központi döntés kellett egy filctollkészlethez is, de most a közbeszerzési szabályok módosítása miatt még romlott is a helyzet.

A KLIK elismerte, a novembertől hatályos új közbeszerzési törvény miatt változtatta meg eddigi gyakorlatát. A szigorúbb szabályok miatt az árubeszerzéseknél az egyes intézményi igényeket együttesen kezeli. A központ a költségvetés tervezése mellett megkezdte az intézményi igények feldolgozását, amelyeket az adatok összesítése után fog teljesíteni. A KLIK nem rendelt el beszerzési stopot. Ha egy iskolának kell valami, igényét a területileg illetékes tankerületi igazgatónál kell jeleznie. Az igényléseket a központi összesítés és jóváhagyás után teljesítik majd – írja a helyi hírportál.

Fenyegetik a tantestületeket

Közben a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke azt mondta, egyre több tantestület ismeri fel, hogy alapvető változtatásra van szükség az oktatásban. Galló Istvánné a Klubrádió reggeli műsorában arról is beszélt, hogy már hozzájuk is érkeztek jelzések arról, hogy a miskolci Hermann Ottó Gimnázium nyílt leveléhez csatlakozókat fenyegetik. A kormány ugyan érdemben nem reagált a bírálatokra, de sajtóhírek szerint a KLIK nagyon is ismeri nemcsak a problémákat, hanem azokat is, akik azokat szóvá teszik. A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ figyelemmel kíséri, kik azok a pedagógusok, akik csatlakoznak az oktatási rendszer bírálóihoz.

Ennek ellenére a másik érdekképviselet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) továbbra is arra biztat, nyilvánítsa ki mindenki, már nem halogatható a közoktatás mélyrepülésének megállítása, a pedagógustársadalom és a tanítást-nevelést segítők kormányzati szintű megaláztatásának megszüntetése. A PDSZ elnöke arra kért mindenkit, akit az ágazat irányítása sodort kilátástalan helyzetbe, hogy fejezze ki elégedetlenségét. Mendrey László elnök szerint egyértelművé kell tenni, hogy elfogyott a türelem, nincs több megértés, nincs hatása semmiféle fenyegetésnek, mert nem félnek.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.