Belföld

Csigatempóban tesztelik a BKV új csodafegyverét

Szűk körben tesztelik a milliárdokért bevezetni kívánt elektronikus jegyrendszert. Az eredeti elképzelések szerint a BKV több mint tízezer dolgozóját vonták volna be a próbaüzembe, de végül csak pár száz kártyát osztottak szét a BKK munkatársai között – írja a Népszabadság. A lap információi szerint a tervezett 16 kapu helyett csupán két helyszínen tesztelik a kártyát és a programot: a BKK Rumbach Sebestyén utcai székházában, valamint a négyes metró kelenföldi megállójánál.

Pedig a program már késében van:  az eredeti ütemterv szerint a díjmentesen utazók már a tavalyi év végén megkapták volna elektronikus kártyájukat, a tesztüzem után pedig másfél millió arcképes és a kilencmillió eldobható kártyát kell legyártani.

2016 közepére működnie KELLENE

Az ütemtervet 2014-ben rögzítették, a rendszer kiépítését és üzemeltetését vállaló német Scheidt & Bachmann 38 hónapos határidőt ígért. A késés egyik oka az lehet, hogy a főváros késlekedik a döntéshozatallal, egy másik tényező pedig az lehet, hogy a Vizézy Dávid verbuválta BKK régi emberei közül már senki sem dolgozik a közlekedésszervező cégnek.

Mások egy szerződésmódosítási bonyodalmat sejtenek a csúszás mögött: a korány a plasztiklapok legyártását kihúzná a szerződésből, mivel időközben egységes e-jegyrendszerről döntöttek, a kormány pedig a budapesti elektronikus jegyet is beolvasztaná a nemzeti e-kártyába. Ennek legyártásához új tenderen keresnének vállalkozót.

Az már biztos, hogy egyszínűek lesznek a kártyák a korábbi tervekkel szemben, tehát színnel nem fogják jelölni, hogy az utazó igénybe vett-e valamilyen kedvezményt.  A cikk emlékeztet: 2016 közepére már működnie kell a bérletek és jegyek értékesítésére alkalmas webes felületnek, illetve a járművekre kerülő több mint tízezer érvényesítő készüléknek. Őszre minden papíralapú bérletet plasztikkártyára kellene cserélni, és addigra állnia kellene csaknem 800 beléptetőkapunak. Az már biztos, hogy ez nem lesz így, a kapuk átadását áttolták 2017 decemberére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik