Budapest, 2016. január 18.
Drónnal készült felvételen az Uber közösségi személyszállító szolgáltatás ellen tiltakozó taxisok állnak autóikkal a belvárosi Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út keresztezõdésénél 2016. január 18-án.  A demonstrálók lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértõl a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét.
MTI Fotó: Ruzsa István
Belföld

Bedurvult a taxisblokád, lezárták a Bajcsyt, Andrássyt

24.hu
24.hu

2016. 01. 18. 15:02

Uber-ellenes forradalom zajlik Budapesten. A taxisok állami hivatalokkal tárgyaltak a szolgáltatás beszántásáról, és nem kaptak pozitív választ. Ezért most lezárták a belváros fontos útjait.
Korábban a témában:

FRISSÍTÉS: Megnyitották a taxisok a korábban blokád alá vont utakat, kivéve a Bajcsy-Zsilinkszky út Deák tér és Andrássy út közötti szakaszát. Korábban lezárták az Uber ellen tiltakozó taxisok a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák Ferenc tértől a Szent István-bazilikáig és az Andrássy út elejét, sok taxi keresztbe állt az úttesten.

A szervezők nevében Gelencsér Zsolt azzal indokolta az akciót, hogy küldöttségeik kérésével “nem foglalkoztak érdemben” a hatóságoknál és az Uber irodájánál sem. Gelencsér azt mondta: Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára azt mondta, “lelkiekben velük van, egyebet nem tehet”. A szervezők azt közölték, hogy 140 taxis vesz részt a hétfő reggel óta tartó demonstráción, ami a rendőrség szerint tovább is tarthat, keddre legalábbis már bejelentették ezt nekik.

“Egyet lépsz hátra, kettőt vissza?”, illetve “vegye elő a tonfát” – hallotta kollégánk közvetítése közben. A taxisok ugyanis vitázni kezdtek a rendőrség kérésén, hogy legalább menetirányonként egy sávot nyissanak meg a forgalomnak. Több taxis csak a vészhelyzeti forgalmat akarja átengedni (pl. tűzoltókat), többen engednének. Taxisok arról beszélnek, hogy a Széchenyi lánchidat is lezárták. Ahogy az egyikük fogalmazott egy népszerű spanyol szólást idézve:

¡No pasarán!

A rendőrség hétfő délután felszólítást tett közzé a honlapján az Uber ellen szerveződött taxistüntetés szervezőihez és résztvevőihez címezve. A BRFK szerint a demonstráció résztvevői magatartásukkal jogsértést követnek el. A rendőrség felszólította a be nem jelentett demonstráció szervezőit és résztvevőit, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út, a József Attila utca és az Andrássy út kereszteződésénél “állítsák vissza a rendezvény azon korábbi állapotát”, aminél a forgalom haladása egy-egy sávon biztosított volt.

Munkatársunk úgy tudja, ez a taxisok terve is: este 7-ig megnyitják a buszsávokat a BKK járműveinek és a vészhelyzeti forgalomnak (rendőrök, mentők stb.), majd 7-től a többi autóst is ideengedik “engedményképp a lakosságnak” – mondta egy szervező a helyszínen. Kedd reggel 8-ig biztos maradnak, aztán döntenek arról, mi legyen a továbbiakban – tette hozzá. Munkatársunk szerint ezzel nem mindenki értett egyet, egy férfi leült egy busz elé, úgy kellett elrángatni őt (ld. a videón).

Ha közlekedni akarna, mindenképp kövesse a BKK Facebook-oldalát.

Előzmények

Nagy taxisblokád zajlik Budapesten, de egyelőre nagy áttörést nem sikerült elérniük. Hajnal óta szobroznak a Bajcsy-Zsilinszky úton, meg általában a Deák Ferenc tér környékén. A taxisok képviselői tárgyaltak Tarlós István főpolgármesterrel is korábban, de sok mindent nem tudtak elérni, Tarlós velük van, de nincs elég eszköze a Uber applikációt használó sofőrök ellen. (A látogatásról készült videót egy bekezdéssel lejjebb nézheti meg.)

Az eredménytelen tárgyalások miatt úgy döntöttek a fuvarosok helyszíni tudósítónk szerint, hogy kora délután a Nemzeti Közlekedési Hatósághoz, a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz, a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, valamint az Uber irodájához mennek petíciójukkal. A minisztériumnál nem fogadták a küldöttséget.

Az MTI-nek korábban Czifery Csaba, a Magyar Taxisok Szakszervezetének elnöke azt mondta, az egyetlen lehetséges megoldás, ha megszűnik az Uber, vagy azokat a feltételeket teljesíti, amiket a hivatásos autósoknak kell.

Tudósítónk szerint a taxisok közölték, ha nem kapnak választ, a Széchenyi lánchídhoz mennek és lezárják azt. Az MTI is hasonló tervről tud: lezárhatják a fuvarosok a teljes Bajcsy-Zsilinkszy út-Andrássy út-József Attila utcai kereszteződést – mondta Czifery.

A kormány szerdai ülésén megtárgyalja a taxisok ügyét – mondta később Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Közölte, mindenkivel konzultálnak, és a közlekedési államtitkárság már többször is egyeztetett a taxisok képviselőjével. Deutsch Tamás EP-képviselő is reagált a történtekre a maga módján:

A tüntetésről beszámolt az AP amerikai hírügynökség is, azt írva, 100 taxis zárta le Budapest belvárosát. Beszámoltak a tüntetés mellett a Tarlóssal lefolyt tárgyalásokról és a főpolgármester közleményéről is. A cikkben megszólal Gelencsér is és egy taxisofőr is, panaszkodnak az Uberre egy sort. A tüntetésről megemlékezett még a Reuters, az ausztrál News.com.au, sőt az új-zélandi közszolgálati tévé hírportálja is.

Ezt mondja az Uber

Az Uber még kora délután reagált a tüntetésre. Szerintük a taxisdemonstráció megerősíti, hogy szükség van egy olyan modern szabályozási keretre, ami figyelembe veszi az új technológiák jelenlétét és pozitív hatását. Erről tárgyalnak a döntéshozókkal is.

Az Uber fuvarmegosztó a világ 68 országában, több mint 310 városban volt elérhető idén januárban, és komoly konkurenciát támaszt a hagyományos taxizásnak. A szolgáltatás lényege, hogy a rendszeréhez csatlakozó autósok és leendő utasaik letölthető alkalmazáson keresztül találhatnak egymásra, és a viteldíjat is a rendszeren keresztül rendezik. Az Uber múlt héten azt közölte, hogy szolgáltatásukat Budapesten tavaly már 80 ezren vették igénybe, az autós partnerek száma a 200-ról év végére 1200-ra emelkedett.

Itt olvashatja a fontosabb előzményeket a taxisblokádról.

Itt megnézheti nagy képekben, milyen egy taxistüntetés.

Itt a nemzetközi Uber-ellenes taxistüntetéseket foglaltuk össze.

Itt utaztak egyet videósaink az Uberrel, persze a taxistüntetés közepén.

Itt arról olvashat, hogyan találta fel Budapest már a rendszerváltás előtt az Ubert.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2015. június 7.
A kormány bevándorlásról szóló plakátja a főváros VIII. kerületében, a Hungária körúton 2015. június 7-én. Több helyen megrongálták a plakátokat, ezért a Fidesz feljelentést tesz bűncselekményre felbujtás miatt. Németh Szilárd, az országgyűlési képviselője felszólította Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét és párttársait, hogy "ne uszítsák tovább az embereiket ilyen agresszív és törvénytelen cselekedetek elvégzésére".
MTI Fotó: Marjai János
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.