Belföld

Orbán nem érti Hosszú Katinka és az úszószövetség vitáját

Távol tartaná a politikát a sporttól, de segítene rendezni a konfliktust. Az angliai magyar munkavállalók témáját csak kerülgette a miniszterelnök a péntek reggeli rádióinterjúban.

Az év első interjúját adta Orbán Viktor pénteken reggel a Kossuth rádióban. A miniszterelnök boldog új évet kívánt, és rögtön mentegetőzött: a kormány sok mindent tehet, de boldogságot, boldog életet nem tud adni – mondta. Amit viszont adni tud, az az, hogy olyan körülményeket teremt, hogy mindenki értse: van értelme az erőfeszítésnek. Minden évben léphet egyet előre mindenki – jelentette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy a kormány nem egyes rétegeket, hanem mindenkit képvisel.

Lépésről lépésre

Orbán hangsúlyozta: amit egyszer már megcsináltak, az meg is maradt, a közfoglalkoztatás, munkahelyteremtés, családok támogatása nem politikai kampány volt, hanem beleépült a magyar életbe. Az otthonteremtési támogatások kapcsán a közfoglalkoztatottak irányába is tennének lépést – mondta Orbán, azzal együtt, hogy nem lehet olyan otthonteremtési támogatást csinálni, ami mindenkinek egyszerre lehetőséget ad, mert a családok nincsenek azonos helyzetben. Lépésről lépésre kell haladni addig, amíg nem látják, hogy mindenkinek lehetősége van az előrelépésre – közölte.

Az otthonteremtéssel kapcsolatos kritikákra azt mondta: először a rezsicsökkentést is bírálták, ma pedig már mindenki egyetért vele. Az idő igazolni fogja az intézkedést, nemzeti ügy lesz belőle, és az emberek úgy fognak rá emlékezni, hogy ők is akarták ezt – jelentette ki.

Több tiszteletet a lengyeleknek

Szerdai lengyelországi látogatásával kapcsolatban azt mondta: a lengyel kormánypárt vezetőivel folytatott megbeszélése „szabadságharcos öregfiúk találkozója” volt. Orbán szerint nem érdemes az EU-nak azon törni a fejét, hogy szankciókat hoz Lengyelország ellen, mert Magyarország ezt nem fogja támogatni, mi is elszenvedtünk már hasonlót. Több tiszteletet a lengyeleknek – mondta.

David Cameron csütörtöki látogatásán európai ügyekről tárgyaltak – a miniszterelnök szerint a britek fellépése számunkra is lehetőség Európa megújítására. A britek „csodálatos tulajdonságának” nevezte, hogy nem hagyják magukat zavartatni – saját életüket élik, mindig britek és azok is maradnak, nem fogadnak el külső nyomást. Erős nemzetekből álló erős szövetséget kell létrehozni nemzetek nélküli Európai Egyesült Államok helyett – mondta. Szerinte ebben természetes szövetség van a britek és a középeurópaiak között.

Közép-Európa számára fontos a munkavállalók joga Nagy-Britanniában – mondta Orbán, de erről a témáról nem sokat beszélt, inkább a nemzeti parlamentek szuverenitásának fontosságát emlegette. A magyar munkavállalók kapcsán azt mondta: ötven-egynéhányezren dolgoznak Angliában.

Brüsszelizmus

Orbán bírálta a „brüsszelizmust” – szerinte ma, ha felüti a fejét egy probléma, az a reakció, hogy elvonják a hatásköröket és közös európai megoldást keresnek, ahelyett, hogy mindenki saját hatáskörben oldaná meg a gondokat, példaként említve a határellenőrzést.

Téves érvelésnek nevezte, hogy a migránsok bevonására szükség van a munkaerőpiacon, az EU-n belüli szabad munkaerőáramlás épp azért jött létre, hogy ki tudjuk segíteni egymást – mondta, hozzátéve, hogy komoly hiba összekeverni a migrációs kérdést a vendégmunkások kérdésével. „A migráns betör, nem mi választottuk ki, ránk rúgta az ajtót és most valamit kezdenünk kell vele” – mondta.

Szóba kerültek a szilveszteri kölni események is: Orbán szerint a „liberális gondolkodásmód” szembefordult a szólásszabadsággal, elfojtják a bevándorlókhoz kapcsolódó negatív híreket. A miniszterelnök szerint most Kelet-Európában szélesebb és színesebb a sajtószabadság emiatt.

Az idei év feladatának nevezte, hogy védelmi vonalakat kell kiépíteni Macedónia és Görögország határán, Bulgáriát pedig fel kell venni a schengeni övezetbe, mert „jól harcoltak”. Nem bízik abban, hogy a törökökkel kötött megállapodás elégséges lenne, Görögország északi határainál kell megállítani a bevándorlást – jelentette ki.

Kiváló sportemberek

Végül szóba kerültek az úszószövetség ügyei is: a miniszterelnök nehezen érthető dolognak tartja, ami történik. Elmondta, hogy Hosszú Katinkával együtt közdöttek azért, hogy Magyarországra kerüljön a vizes-vb, Kiss Lászlót pedig tisztességben megőszült embernek ismerte meg, aki 4-5 olimpiáról hozott érmeket. Mindannyiukat kiváló sportembernek nevezte, az egész ügy mégis rossz irányt vett. Orbán úgy véli, a politikát távol kell tartani a sporttól, de a sport kormánytámogatás nélkül nem marad életben, a mostani ügyben pedig a kormány szívesen megteszi, amit tehet, csak valaki mondja meg, miben tudnak segíteni, hogy idén is olimpiai sikereket érjen el hazánk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik