tanar(430x286).jpg (Array)
Belföld

Nyílt levélben fakadt ki egy miskolci gimnázium: „Az a cél, hogy a felnövekvő generáció már kérdezni se tudjon?”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 01. 06. 14:02

A boon.hu szerkesztőségébe juttatta el kétségbeesett hangvételű nyílt levelét a Herman Ottó Gimnázium. Gondolataikat, meglátásaikat elsőként természetesen nem ide, hanem az oktatás irányítóihoz postázták, ám semmiféle választ nem kaptak. A gimnázium pedagógusai szerint a gyerekek, így az ország jövője veszélyben van többek között a meggondolatlan kísérletezések, a reformdömping, a hirtelen változtatások miatt.

Az egész oktatási rendszert látjuk most már veszélyben! Kaotikussá vált minden! Bizonytalanság, elkeseredettség, sokszor apátia uralkodik a tanári szobákban. S az, hogy vannak még jól működő iskolák, jól megtartott órák, versenyeredmények („természetesen” nevezési díjakra és útiköltségre elkülönített keret nélkül), sikeres érettségik és felvételik, kizárólag a tanárok lelkiismeretességének köszönhető – merthogy nem a környezeti hatásoknak és az oktatáspolitika tevékenységének, az biztos!

A tanárok felteszik a kérdést: ki működteti egyáltalán az iskolákat: az önkormányzat egy cége, a POK, a Klik? Szerintük a jelenlegi oktatási rendszer alapvető funkciójával ellentétben most nem a gyerekekről szól. Úgy látják, hogy az évenkénti, legfeljebb kétévenkénti változtatások bizonytalanságba sodorják a tanárokat és tanulóikat is.

Van olyan gyerek, aki iskolai pályafutása alatt 6-8 újításhullámot is elszenved, persze a velük kísérletező pedagógusokkal együtt. Mert bizony a tanárnak is beletelik néhány évébe, hogy megtalálja annak legjobb módszerét, hogyan juttassa el az új ismeretanyagot a gyerekekhez. Ráadásul a tankönyvek új generációja nevében is kísérleti, azaz kipróbálás alatt álló, míg szakmailag igen színvonalas könyvek indokolatlanul a süllyesztőbe kerültek… Az oktatási rendszer minden változtatásával a gyerekekkel kísérletezünk!

Indoklásuk szerint hip-hop reformok nem léteznek, “egy igazi reformnak van kifutása”, ezért arra szólítják fel az oktatás vezetőit, hogy

a jelenlegi reformoknak nevezett akciókat azonnal függesszék fel.

Indítványozzák, hogy a továbbiakban ne lehessen változtatásokat olyan rövid határidővel bevezetni, hogy azok a tanulói korosztályok, akikre vonatkoznak, illetve pedagógusaik ne tudjanak arra lelkiismeretesen felkészülni.

Nem fogadják el a Nemzeti Pedagógus Kart

Rögtön le is szögezik: szakmai egyeztetésként nem fogadják el a Nemzeti Pedagógus Karral történő tárgyalásokat.

A kormány ilyenkor saját magával egyeztet, nem egy hiteles szakmai körrel! Mi értelme ennek? Legfeljebb annyi, hogy kipipálták a demokratikus megoldásokra való (ál)törekvéseket! Az említett szervezetbe belekényszerítettek minden tanárt, az önkéntes belépés lehetősége fel sem vetődött! Hol vannak demokratikus jogaink? A Pedagógus Kar által összetákolt etikai kódex pedig egyszerre felháborító és megmosolyogtató, támogatottság és jogalap nélküli szülemény.

Figyelmeztetnek: a jelenlegi tananyagmennyiség még a legjobb képességű tanulókat is próbára teszi. A gyerekek tananyaghegyeket magolnak be, de önálló véleményt megfogalmazni, logikusan érvelni képtelenek. Hosszan elemzik az adminisztrációs terheket, a bürokratikus akadályokat is. Az akár 100 oldalas portfóliók, szakfelügyeleti ellenőrzések, a kétévenkénti önértékelés, a dokumentumok, papírok mellett valamire alig jut idő: a tanításra.

És mikor taníthatunk végre??? Vagy éppen az a cél, hogy a felnövekvő generáció már kérdezni se tudjon? Az oktatáspolitika ennyire nem bízik a „nemzet napszámosaiban”? Nem dolgozunk rendesen vagy eleget, így többszintű ellenőrzésre szorul a munkánk? Ez a központi megítélés? A törvényalkotóknak be kellene látniuk, hogy a belső ellenőrzési rendszer erőltetésével és az életpálya hibás bevezetésével megosztották a pedagógustársadalmat, a bizalmatlan iskolai légkörnek viszont a diákok láthatják kárát.

Céljuk, hogy a felnövekvő generációkat jól felkészítsék az élet kihívásaira, hogy képesek legyenek megfelelni a kor követelményeinek. Levelüket segélykiáltásnak szánják, ha teljes terjedelmében szeretné elolvasni, kattintson ide.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Armed Catalan policemen, known as Mosso d'Esquadra pass by the FC Barcelona logo with a black ribbon and a message reading "We are all Barcelona" before the Spanish league footbal match FC Barcelona vs Real Betis at the Camp Nou stadium in Barcelona on August 20, 2017.
Security barriers were put up at the entrances of the Camp Nou to stop vehicles after a deadly jihadist attack three days ago. An outcry has erupted on social media and in the press about the absence of bollards -- short, concrete posts to stop vehicles from driving onto sidewalks, with some people even demanding the  mayor's resignation for ignoring police recommendations for such preventive barriers. Drivers have ploughed on August 17, 2017 into pedestrians in two quick-succession, separate attacks in Barcelona and another popular Spanish seaside city, leaving 14 people dead and injuring more than 100 others / AFP PHOTO / LLUIS GENE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.