Belföld

Nem tudták időben megállítani az 1500 tonnás tehervonatot

A szerelvénynek Kaposvár közelében kellett volna bevárnia egy szembejövő személyvonatot.

Túlfutott a jelzésen egy 1500 tonnás tehervonat Kaposvár közelében, mert alig fogott rajta a fék – adta hírül a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete. Az eset még december 19-én történt.

A gabonát szállító szerelvény Kaposvárról indult Gyékényes felé. Jákó-Nagybajom állomáson meg kellett volna állnia és bevárni a szemből közlekedő személyvonatot. Fékezett is, de meghaladta az állomás kijárati jelzőjét, és teljes hosszában az átmenő fővágányon állt meg. Az volt a szerencse, hogy a szemből jövő személyvonatot nem indították el, mert telefonáltak a belegi állomásra, hogy nem sikerült megállítani a tehervonatot.

A szakszervezet úgy tudja, hogy a mintegy 20 kocsiból álló szerelvény háromnegyede nem fékezett, mert nem volt nyitva a fővezeték két kocsi között. A vonatot üzemeltető AWT vasúttársaság egy kft-től rendelte meg a fékpróbát.

A szakszervezet szerint alágazati kollektív szerződésre lenne szükség, mert az abban szereplő egységes kritériumok a forgalom biztonságára is kedvezően hatnának. A MÁV Zrt. hálózatát több mint negyven vasútvállalat használja, az érdekképviselet szerint a megállapodás hiánya anarchikus állapotokat okoz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik