Belföld

FAZ: Szijjártó Péter hazugságot vetett az osztrák kancellár szemére

szijjarto(3)(650x433).jpg (Array)
szijjarto(3)(650x433).jpg (Array)

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lap a magyar és az osztrák kormány viszonyáról közölt írást szerdai számában. A Lemaradás a válogatott mérkőzésekben című írásában Stephan Löwenstein kiemelte, hogy Ausztria és Magyarország a menekültek elosztásáról “veszekedik, részben durva összeesküvés-elméletekkel”.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek Werner Faymann osztrák kancellárra reagáló minapi közleményével kapcsolatban megjegyezte, hogy a miniszter “indirekt” módon ostobaságot vetett a kancellár szemére, “nagyon direkt” módon pedig hazugságot. Ahogyan arról a 24.hu is beszámolt, a külgazdasági és külügyminiszter december 20-án az MTI-nek úgy nyilatkozott: Werner Faymann osztrák kancellár nem látja a különbséget a szolidaritás és az ostobaság között.

Rejtett szívélyesség

Orbán Viktor miniszterelnöknek a Lidové Noviny című cseh napilapban megjelent interjújával kapcsolatban hozzátette: a kormányfőnek a szavazóimportra vonatkozó elmélete nem magyarázza meg, hogy a szociáldemokrata vezetésű cseh kormány miért nem akar menekülteket befogadni, és miért akar menekülteket befogadni a “kereszténydemokrata német kancellár”.

Ugyanakkor – tette hozzá a FAZ szerzője – az elmélet “rejtett szívélyességet” tartalmaz az osztrák kancellárral kapcsolatban, hiszen annak logikája alapján Werner Faymann a “jó szocialista-internacionalista hagyományt” követve, egyben “saját magát cáfoló önzetlenséggel” jár el, ha a magyar kormányfő által felvázolt módon kiáll “például a magyar baloldal erősítéséért”, ahelyett, hogy inkább saját választói bázisának szélesítésére törekedne. Az viszont nem biztos, hogy Orbán Viktor erre az osztrák kancellárra nézve “barátságos aspektusra” gondolt prágai nyilatkozata közben – jegyezte meg Stephan Löwenstein.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik