Belföld

Elérte a másfélmilliót az illegális határátlépések száma

Novemberben 164 ezren haladtak át a nyugat-balkáni útvonalon.

Elérte a másfélmilliót az idei illegális határátlépések száma az EU külső határain – közölte az Európai Határőrizeti Ügynökség (Frontex).  Csak novemberben 276 ezer illegális határátlépést regisztráltak.

Görögországban a rossz időjárási körülmények és a szigorúbb határellenőrzések miatt novemberben az előző hónaphoz képest felére, 108 ezer főre esett vissza a Görögországba érkezők száma. Az idei első 11 hónap alatt összesen 715 ezren keltek át Törökországból a görög szigetekre, legnagyobb arányban szírek, afgánok és irakiak.

A nyugat-balkáni útvonalon 164 ezren követtek el illegális határátlépést az elmúlt hónapban. November végéig összesen 667 ezren haladtak erre, jelentős részük a görög szigeteknél érkezett a kontinensre.

A Földközi-tengeren át, Líbiából Olaszországba novemberben 3200-an érkeztek, a legtöbben Eritreából és Nigériából. Az év első 11 hónapjában 144 ezren választották ezt a veszélyes tengeri útvonalat.

A Frontex megjegyezte, hogy ugyanazt az embert több alkalommal is regisztrálhatták – vagyis a görög szigeteken számba vett, majd tovább haladó emberek jelentős részét Magyarországon vagy Horvátországban még egyszer számba vették. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik