Belföld

A magyar kormány katonákat küldhet Görögországba „jó pontokért”

Az uniós belső feszültségeket csökkenthetné, ha a keleti tagállamok részt vennének a görög határok ellenőrzésében.

Magyarország rendőröket és katonákat küldene Görögországba a menedékkérők feltartóztatására – a VS értesülései szerint egy erről szóló megállapodás körvonalazódik a kormány és az Európai Bizottság között. A lépés jó alkalomnak tűnik a menekültválság okozta belső feszültségek enyhítésére az Európai Unióban, ugyanis egy zárt fórumon Frans Timmermans, a bizottság alelnöke nemrég arról beszélt, hogy szívesen vennék, ha az unió keleti tagállamai aktívan részt vennének a görög határok ellenőrzésében, és ha a visegrádi országok részt vállalnának egy ilyen akcióban, azzal vélhetően csillapítanák az ellentéteket a nyugati és keleti tagállamok között.

Éppen január elsejétől áll majd készenlétben a Visegrad Battlegroup nevű cseh-lengyel-szlovák-magyar közös fenntartású gyorsreagálású katonai erő, amely kormányzati források szerint háromezer katonájával simán részt tudna venni a külső uniós határok vagy a kialakítandó hot spotok őrzésében, a rendfenntartásban. A portál kormányzati informátora szerint tengeri határt ugyan nem tudnak védeni, de ha egy szigeten kell hot spotot üzemeltetni, abban is részt tudnak venni. Formális politikai döntés még nem született erről, hiszen felkérés sem érkezett, de ha szükséges, a kormány részéről nincs akadálya a részvételnek.

A „jó pontokra” azért is szükség van, mert Nyugat-Európában már komolyan foglalkoztatja a kormányokat egy „mini-Schengen” létrehozása, márpedig Magyarország – és a többi visegrádi ország – ragaszkodik a mostani rendszer fenntartásához, már csak a mintegy 105 ezer, Ausztriába ingázó magyar miatt is, akik több százezer embert tartanak el az itthon megszerezhetőnél magasabb jövedelemmel. A magyar kormány azzal számol, hogy a schengeni szigorítások nem „belsőkörös Schengen” felé mutatnak, hanem a jelenlegi külső határokon szigorodhat az ellenőrzés, a tagállamok állampolgárai számára is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik