Belföld

Kiderült: nem dzsihadista, szélsőjobboldali a másik két ember, akiket elfogott a TEK

A szenzációs terrorellenes akcióval Hajdu János már akkor körbehaknizta a sajtót, amikor még nem álltak a rendelkezésre a szakértői vélemények –az index.hu úgy tudja, ez vezetett a Terrorelhárítási Központ vesszőfutásához. Mint ismert, az egyikben, ahol Hajdu bombagyárról és nemzetközi kapcsolatokról beszélt, szabadlábon vannak a bíróság által veszélytelennek minősített gyanúsítottak. A másikban, ahol viszont nem merült fel semmiféle terrorgyanú, két olyan figurát kapcsolt le a TEK, akik a lap szerint leginkább a szélsőjobboldalhoz kötődnek.

Utóbbi két érintettet már nem ismeretlen a titkosszolgálatok előtt, „zavaros ideológiájú figurák”, akik már hosszabb ideje a TEK látókörébe voltak. És már korábban is volt hasonló ügyük. Egy meg nem erősített információ szerint az egyik férfinak egy szélsőjobbos militarista szervezethez lehet köze.

A TEK vezetője már akkor felnagyított egy ügyet, beágyazva azt a “nemzetközi terrorizmusba”, amikor még a szakértői vélemények sem készültek el, legfeljebb csak a terrorelhárítók előzetes szakértői anyagát látta, ha készült egyáltalán ilyen anyag.

Mint azt megírtuk, Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója az M1-en nyilatkozva kedd este elmondta: a TEK a hétvégén két csoportot fogott el, lőfegyvereket, robbanóanyagokat is talált náluk, a házkutatásokon pedig “bombalaborra” is bukkantak.  Hajdu János, akit azzal kapcsolatban kérdeztek, hogy a TEK délután közölte, sorozatlövő fegyverekkel és robbanóanyagokkal rendelkező embereket fogtak el terrorellenes akciósorozatukban a hétvégén, elmondta: két külön esetről van szó, az első pénteken, a második szombaton történt, különböző helyszíneken.

Később kiderült, valószínűleg nem radikális iszlamistákat fogtak, az egyik akció négy gyanúsítottjából ugyanis csak egy esetében merült fel az előzetes letartóztatás. Ez azt is jelentheti, hogy még csak bűnszervezetről sincs szó. A másik TEK-es akcióban elfogottakkal szemben pedig még csak nem is merült fel terrorgyanú. Az Index szerdán arról írt, hogy előbbi csapat esetében veszélytelennek látszó, világháborús relikviagyűjtő társaságról van szó, a csomagtartóban talált fémtárgyakat (például páncéltörő gránát, repeszgránát, tojásgránát, lőszerek) egy veszprémi erdőben találták, két nappal a TEK-es rajtaütés előtt.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik