Belföld

Megsemmisítette a rendőrség a röszkei felvételeket, nem lesz vizsgálat

24.hu
24.hu

2015. 11. 12. 11:54

Néhány esetben eltakarta a testpáncél az azonosítót, amit a szeptember 16-i röszkei események előtt soha nem viseltek a Terrorelhárítási Központ munkatársai – közölte a Belügyminisztérium az Átlátszó többszöri megkeresésére. Hangsúlyozták, hogy a terrorelhárítás beavatkozó egységeinek munkatársai alapesetben nem viselnek testpáncélt, az nem is felszerelésük része, így gyakorlattal sem rendelkeznek annak viselésében.

A tájékoztatásból kiderül az is, a rendőri fellépésről készült fotókat és felvételeket harminc nappal később megsemmisítették. Egy volt rendőr parancsnok szerint mivel eljárások indultak határzár tiltott átlépése miatt, ezt nem tehették volna meg, illetve nem a rendőrségi törvényben írtaknak megfelelően viselték az azonosítót, mert annak a ruházat legfelső rétegén, jól látható helyen kell lennie. Ha nem így hordják – tette hozzá – az fegyelmivel is járhat.

Annak kapcsán, hogy miért nem voltak láthatók a röszkei határátkelőnél intézkedő TEK munkatársainak azonosítószámi, nem indul vizsgálat, ugyanis mind a rendőri vezetés, mind a Belügyminisztérium rendben lévőnek találja a menekültekkel szemben fellépést szeptember 16-án, Röszkén. Álláspontjuk szerint az intézkedés szakszerű, szükséges, jogszerű és arányos volt – ez derült ki az Átlátszó adatigénylésére megküldött válaszból.

A Magyar Helsinki Bizottság az alapvető jogok biztosánál kezdeményezett vizsgálatot, mondván, máskülönben sohasem fog fény derülni arra, hogy jogszerű volt-e a Terrorelhárítási Központ akciója.

Mint ismert, a röszkei incidens kapcsán tizennégy menekülttel szemben indult nyomozás tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlepésének gyanúja miatt, további egy személy ellen pedig terrorcselekmény elkövetésének gyanúja miatt nyomoznak.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.