Belföld

Bedurvult a szmog – itt a riasztás, korlátozzák a közlekedést

Szmogriadó (Array)
Szmogriadó (Array)
Hajnalban elrendelték a fővárosban a szmogriadó riasztási fokozatának bevezetését.

Vasárnap reggel 6 órától tiltják a legszennyezőbb, fekete környezetvédelmi matricás autók közlekedését. A korlátozás nem terjed ki az M0-ás Budapesten áthaladó szakaszaira és a Nagykovácsi, Remeteszőlős felé tartó utakra.

A tiltás csak akkor nem lép életbe, ha szombaton jelentősen javulnak a légszennyezettségi adatok, és nem indokolt a riasztási fokozat fenntartása vasárnap hajnalban.

Mint korábban megírtuk, aki a forgalomkorlátozás dacára olyan autóval közlekedik, amelynek  rendszámtábláján  fekete színű, hatszögletű környezetvédelmi matrica van, szabálysértést követ el. A rendőrség a korlátozás megszegőire százötvenezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A főpolgármester azt kérte, hogy az emberek használják a közösségi közlekedést, mellőzzék a kandallók, cserépkályhák használatát, hogy ne romoljon tovább a fővárosi szmoghelyzet. A szolgáltató, termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit porkibocsátásuk csökkentésére szólította fel Tarlós István.

A fővárosi önkormányzat a riasztási fokozat elrendelését azzal indokolta, hogy a kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye csütörtökön és pénteken is meghaladta a riasztási küszöbértéket a főváros hat-hat mérőpontján, és a meteorológiai előrejelzés szerint egyelőre nem várható javulás.

A kisméretű szálló por azért veszélyes, mert lejut a mélyebb légutakba és baktériumok, vírusok, gombák, valamint toxikus anyagok szervezetbe jutását segíti elő. A hivatal közleménye a veszélyeztetett csoportok közé sorolta a légúti és keringési betegségben szenvedőket, csecsemőket, gyermekeket és időskorúakat, az aktív és passzív dohányosokat.

Az önkormányzat már a tájékoztatási küszöbérték fölötti koncentráció esetében is a szellőztetés és a szabadban tartózkodás kerülését javasolja az érintetteknek, jelezve: a legkevésbé rossz körülmények 11 és 15 óra között alakulhatnak ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik