Belföld

Orbán nem rasszista, de miért szítja az idegenellenességet?

Orbán Viktor (Array)
Orbán Viktor (Array)

A magát konzervatívnak nevező Heti Válasz ritka becsületes bevándorlásügyi publicisztikának tartja a liberálisnak titulált Bojár Gábor írását.

A csütörtöki Heti Válaszban megjelenő publicisztika – beharangozója szerint – nem akarja provokálni a konzervatív közönséget, Bojár Gábor nem is a végső igazság birtokosaként beszél az olvasóhoz. Sőt, ő is tudja, hogy „a tömeges migráció – vagy »legújabb kori népvándorlás«, ahogy miniszterelnökünk nevezi – Magyarország és Európa hatalmas megoldatlan problémája, amire nem voltunk felkészülve.”

Fogalma sincs, hogyan lehet ezt jól kezelni – „akár még az is lehet, hogy a nagy vihart kiváltó kerítés is segíthet valamit.”

Bojár azt is tudja, hogy „a magyarok többsége, a Fidesz mértékadó vezetői és a miniszterelnök nem rasszista.” Az viszont nem érti: „Ez a szörnyű plakátkampány mire volt jó? A közvélemény-kutatások szerint minden korrupciós ügy, trafikmutyi, földek lenyúlása, Quaestor-botrány stb. ellenére ma is a Fidesz a legnépszerűbb párt, vezetője jelenleg is sokkal népszerűbb, mint bármelyik elődje volt több év miniszterelnökség után. Akkor miért volt erre szükség? Miért kellett a hívekben felszítani az egyik legmélyebb és legrosszabb emberi ösztönt, az idegenellenességet?”

Bojár Gábor publicisztikája a július 23-i Heti Válaszban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik