Belföld

A legmagasabb szintű hőségriadó lépett életbe

Hőség (Array)
Hőség (Array)

Csak a Tiszántúlon van másodfokú, narancssárga veszélyjelzés, az ország 12 megyéjében harmadfokú piros szintű figyelmeztetés van érvényben. Életbe lépett a hőségriadó.

Pénteken tovább fokozódik a hőség: csaknem mindenütt 25 fok fölött lesz a napi középérték, az ország nyugati, délnyugati felén a 27 fokot is sokfelé elérheti. A kánikula folytatódik a hét végén és a jövő hét elején is.

Péntekre virradó éjjel főként a Dunántúl középső és déli részein fordulhat elő néhol zivatar. Pénteken napközben főként a Dunától keletre fejlődhet ki néhány. A felhevült légkörben ezek csekély valószínűséggel hevesek is lehetnek (viharos szél és jégeső kísérheti őket).

Délelőtt ismét országszerte megindul a gomolyfelhő-képződés. A felhőkből főként délután az Északi-középhegységben és déli megyékben elszórtan zápor, zivatar is kialakul. A kezdetben változó irányú mérsékelt szél délnyugatira fordul, többfelé megélénkül, az ország északkeleti részén néhol meg is erősödik. Zivatarok környezetében átmeneti viharos kifutószélre is számítani lehet. A hőmérséklet csúcsértéke 31 és 36 fok között valószínű. Késő estére 24 és 29 fok közé hűl le a levegő.

Életbe lépett a hőségriadó

Az országos tiszti főorvos a tartós kánikula miatt péntektől hétfő délután 4 óráig elrendelte a hőségriadót, amely legmagasabb harmadfok, akkor lép életbe, ha várhatóan legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Az hatóságok azt kérik, hogy az következő napokban mindenki különösen ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre, s kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a nagy melegben vannak különösen veszélyeztetett csoportok, ilyenek például a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. Ezzel együtt kiemelték, hogy az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, dekoncentrációt.

 Fotó: MTI / Balogh Zoltán 

Azt ajánlják, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint mindenki húzódjon árnyékba. Emlékeztettek továbbá, hogy a katasztrófavédelmi igazgatóságok weboldalán elérhető az olyan légkondicionált helyiségek listája, amelyeket – nyitva tartásuk függvényében – bárki igénybe vehet.

Marad a hőség

Szombaton többnyire napos idő lesz gomolyfelhőkkel. Északon lehet erőteljesebb a gomolyfelhő-képződés. Elsősorban északkeleten fordulhat elő délután, este zápor, zivatar. A keleti, délkeleti szél időnként megélénkül, zivatarok idején megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között, északkeleten néhol 17 fok alatt valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 38 fok között alakul.

Vasárnap napos idő várható fátyolfelhőkkel, majd a déli óráktól erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és ekkor északon többfelé, délen helyenként lehet zivatarra számítani. A délnyugati, majd az északnyugatira forduló szél megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 33 és 39 fok körül alakul.

Hétfőn nappali gomolyfelhő-képződés várható sok napsütéssel, délután helyenként kialakuló záporokkal. Az északi, északkeleti szél többfelé megélénkül. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 18 és 23, a legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 36 fok között alakul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik