Belföld

Megbüntették a BKK-t, mert kizárták egy közbeszerzésből Simicskát

Kirívóan alacsonynak találták a Közgép árajánlatát.

Büntetést kell fizetnie a BKK-nak, miután kizárták a Közgépet egy közbeszerzésből, de Simicska Lajos cége megtámadta a döntést – írja az Origo.

A Budapesti Közlekedési Központ még decemberben írt ki tendert egy XVIII. kerületi felüljáró felújítására. A legolcsóbb ajánlatot a Közgép nyújtotta be, ez 430 millió forintról szólt, az A-Híd és a Strabag 668, a Colas 679, a Swietelsky 775 millióért vállalta volna a munkát. A Közgép arra hivatkozva adott be jóval olcsóbb ajánlatot, hogy a felújítandó felüljáró mindössze másfél kilométerre van a telephelyüktől, így szállításra, tárolásra, felvonulásra alig kellene költeniük. Mégis érvénytelennek nyilvánították a pályázatukat, mert az eljárásba bevont szakértő

kirívóan alacsonynak

minősítette az általuk megjelölt árat.

Simicska cége megtámadta a BKK döntését a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, amely helyt adott és megsemmisítette a BKK korábbi döntését. A közlekedési céget 500 ezer forint pénzbírságra kötelezték, emellett a Közgép 7,5 millió forint igazgatási szolgáltatási díjat is visszakap. A határozatból kiderül, hogy a BKK anélkül zárta ki a céget, hogy az árindoklásban szereplő adatokat érdemben megvizsgálta volna.

Ha a Közgépet nem zárják ki újra, szinte biztos, hogy megnyeri a tendert, mert a kiírásban leginkább a nettó ajánlati ár számít.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik