Belföld

A legrosszabbra is felkészültek a vihar előtti Soundon

Balaton Sound, vihar (Array)
Balaton Sound, vihar (Array)

Komoly viharra, sőt egyből kettőre készülnek a Balaton Sound nyitónapján. Tapasztalat már van a viharok kezelésében, ennek ellenére pár fesztiválozó bőrré fog ázni.

Mint megírtuk, a legdurvább, piros figyelmeztetést adták ki szinte az egész országra a közeledő vihar miatt. Durva egybeesés, de épp az első villámokkal egyidőben kezdődik el a Balaton Sound fesztivál Zamárdiban, és mivel már volt rá példa, hogy nehéz helyzetet okozott a szervezőknek egy vihar, megkérdeztük a szervezőket, mire számítanak és hogy készültek fel.

Benis Dániel, a fesztivál technikai vezetője elmondta a Hír24-nek, hogy alapvetően jogszabályok írják elő nekik, mikor és mi a teendő. Ezek közül a leglényegesebb talán a 23/2011-es kormányrendelet, ami előírja az ilyen tömegrendezvényeken vezetési törzs létesítését, amiben többek között a tűzoltók, mentők és rendőrök képviselői is helyet kapnak.

Amikor a kivetítő nem a vj-é

A törzs hozza meg a rendkívüli időjárás idején is a kellő intézkedéseket. Kiegészülnek egy informatikai hálózattal, ezen keresztül összeköttetésben állnak az Országos Meteorológiai Szolgálattal (OMSZ). A tájékoztatás is fontos, ezért használhatják bármikor a hangosbemondót, sőt a színpadok melletti nagy kivetítőket is, ezeken keresztül közölhetik a bulizókkal, hogy mire vigyázzanak.

 

Fontos elem még a biztonságban, hogy az építmények műszaki átadásakor mindegyiknél megállapítják, mekkora szélerősséget bírnak ki, a legerősebb szerkezetek a 110 kilométer per órás szélnek is ellenállnak (erre szükség lehet, az előrejelzések szerint a front 90 km/órás szelet is hozhat). Ha az OMSZ jelez, hogy bedurvul az időjárás, a törzs kiüríthet olyan helyszíneket, amik nem bírnák a vihart.

Tömegkatasztrófára is felkészültek

Arra is figyelnek, hogy senki se maradjon a Balatonban vihar idején, a méteres hullámok simán megfullaszthatnak bárkit. Már elsőfokú viharjelzésnél kiterelik az embereket a vízből, a biztonsági szolgálat és a vízimentők is ügyelnek erre. Készülnek arra is, hogyha tömeges sérülések történnének: van megállapodásuk a siófoki kórházzal, hét mentőautó áll a fesztivál területén és ugyanitt készek nagy számban sebesülteket is ellátni.

A szervezők – nem mellesleg -, a tavalyi év tapasztalatából kiindulva a terület parkosítási munkái során úgy alakították ki idén már a zamárdi szabadstrandot, hogy az esetleges csapadék könnyebben szivároghasson el és ne állhasson meg fesztivál területén a víz.

Két hullámban jön a zuhé

Mindenesetre két hullámban fogja Zamárdit megcsapni a vihar az előrejelzések szerint. Az első délután 5 óra felé csap le, a második 7-8 felé. Benis szerint reménykednek benne, hogy az est fő fellépője, Tiesto 21.30-as veretése előtt elvonul a vihar. Ezen a webkamerán követhető a zamárdi kemping felett átvonuló vihar.

 

2012-ben csapott le egy nagyobb vihar a fesztiválra, július 11-én szerdán ráadásul Ákos koncertjét kellett félbeszakítani. Akkor a közeli Siófokon 80 km/órás szelet mértek. Akkor a szerdai nap még csak bemelegítő, úgynevezett mínusz első nap volt, Ákos koncertjéből csak négy szám mehetett le. A szervezők akkor egy későbbi szigetes koncertjére ajánlottak fel kárpótlásul belépőket.

Update:

Délután megérkezett a vihar a Soundra, a szervezők Facebookon közölték: egyelőre félbeszakadtak a koncertek a nagyszínpadon. “Kérjük, erősítsétek meg sátraitokat, figyeljétek a helyszíni utasításokat és vigyázzatok egymásra!” – írják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik