Light

Pusztító vihar tombol az országban, itt az újabb másodfokú riasztás

vihar (Array)
vihar (Array)

Hatalmas jégdarabok, felhőszakadás és nagyon erős szélvihar. Nincs jó hírünk, újra itt eső, pedig még a késő délutáni menetet sem hevertük ki.

Kövesse velünk a vihart, ami olyan, mint a Külügyminisztérium Magyarország, Kelet felé tart. De ez az időjárás tényleg egy kiköpött kormányprogram, Dél felől jön az újabb eső, az pedig a Déli Nyitás.

Zár a mai percről percre, azt mondják, holnap eső nem lesz, csak erős szél.

Kánikulából evezünk a lehűlésbe

Pórul járt budaörsi autós

21:48 – Heves megyében több mint kétszáz villanyvezeték sérült meg

Heves megyében tíz középfeszültségű, valamint kétszáz kisfeszültségű távvezetékben történt szakadás vagy sérülés a vihar miatt szerda este – közölte a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a honlapján. Fák dőltek úttestekre, épületekre is.

A tájékoztatás szerint szerda estig hatvanhét, zömében fakidőlések miatti riasztás érkezett a katasztrófavédelem megyei ügyeletére, a káresetek közül harmincnyolcat már felszámoltak.

Heves és Erdőtelek között a sínekre is fa dőlt, emiatt áll a vasúti forgalom, a vágányon egy vonat vesztegel három utassal és a kéttagú személyzettel.

A Heves megyével szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyét szerda este érte el a vihar, az erős szél fákat döntött ki, ágakat szakított le. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatása szerint mintegy ötven riasztást kaptak a tűzoltók, akik folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán.

21:40 – Újra esik Budapesten

Ráadás: nagy szél, villámlás, dörgés. Hangulatunk:

 

21:24 – Rengeteg riasztás, személyi sérülés nélkül

Mintegy ezerhatszázszor riasztották Budapesten a tűzoltókat szerda este 9 óráig a fővárosra lecsapó vihar nyomán – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes-szóvivője az MTI-t.

Kolozsi Péter közölte: többnyire útra dőlt fák, leszakadt gallyak, az utcára omlott vakolat miatt kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, illetve az utakon hömpölygő víz jelentősen lelassította a forgalmat.

A IX. kerületben a Ferencvárosi rendező-pályaudvaron egy kidőlő fa megsértett egy gázvezetéket; a kár elhárítását megkezdték. A XX. kerületben összedőlt egy ház tetőszerkezete, de senki nem sérült meg – sorolta a helyettes szóvivő.

Kolozsi Péter tudomása szerint a vihar személyi sérülést nem okozott a fővárosban.

21:13 – Újabb másodfokú riasztások a Dunántúl területén

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki heves zivatar veszélye miatt Fejér, Baranya, Somogy, Pest és Tolna megye bizonyos járásaira. Itt lehet megtudni, hol van riasztás aktuálisan.

Az előrejelzés szerint az érintett területeken intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt ötven millimétert meghaladó csapadék hullhat.

21:07 – Erősödik a szél

A fővárosban erősödik a szél, nagyon nincs meleg. Újabb adag eső Budán még nincs.

21:02 – Leszakadt ág az Ág utcában

A fővárosi I. kerületben zúzott autót az ág, ami a viharnak köszönhetően szakadt le.

 Kép: Dobos Sándor

20:50 – A BKK semmi jóval nem kecsegtet

A Budapesti Közlekedési Központ azt közölte, hogy a szerdai vihar a felsővezetékekben és az elektromos berendezésekben jelentős károkat okozott, amelyek felszámolása és a helyreállítás csütörtökre is áthúzódik.

A központ szerda este  azt írta, jelenleg is több mint harminc vonalon vannak fennakadások a felsővezetékeket leszakító kidőlt fák és oszlopok, illetve a sok csapadék miatt. Buszok átcsoportosításával igyekeznek mindenhol biztosítani a közösségi közlekedést, de a kármentés a közutakra került akadályok és torlódások, valamint a várható újabb viharok miatt továbbra is ritkább követési időre és hosszabb menetidőre kell számítani.

  • a 3-as metró továbbra sem közlekedik a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között
  • a 6-os (ráckevei) HÉV helyett a Közvágóhíd és Pesterzsébet-felső között pótlóbuszok közlekednek
  • a 7-es (csepeli) vonalon pedig fakidőlés miatt szünetel a vonatforgalom
  • fennakadások vannak egyebek mellett az 1-es, a 2-es, a 3-as, a 18-as, a 41-es, a 47-es, a 49-es, valamint a legtöbb dél-pesti villamosvonalon, a trolijáratoknál és a Dózsa György utat érintő buszoknál

20:46 – Rengeteg a riasztás

Már több mint kétezer-négyszáz riasztást kapott a katasztrófavédelem a vihar okozta károk miatt. Budapesten egy ház tetőszerkezete összedőlt, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerda este az MTI-vel.

Mukics Dániel elmondta: letört ágak, kidőlt fák és oszlopok, leszakadt villanyvezetékek miatt hívják őket. A víz pincéket öntött el, a fák házakra, kerítésekre dőltek. Több épületbe villám csapott, a tető kigyulladt, ezeket kellett oltaniuk a tűzoltóknak.

Több helyen alig lehet közlekedni, áll a forgalom – mondta

A legtöbb bejelentést Győr-Moson-Sopron, Veszprém, Fejér, Vas, Pest és Heves megyéből, valamint a fővárosból kapták. Budapesten több mint ezerkétszáz, Pest megyében ötszáz bejelentést érkezett a műveletirányítási központba – közölte.

A szóvivő elmondta, hogy a fővárosban összedőlt egy családi ház tetőszerkezete, de a korábbi információkkal ellentétben senki sem volt az épületben. A XXII. kerületben egy többszintes épület bádogtetejét megbontotta a szél, több száz négyzetméteren életveszélyesen lóg a tető.

Gödön kigyulladt egy trafóház, ezért a környéken nincs áram.

Mukics Dániel hangsúlyozta: a katasztrófavédelem folyamatosan fogadja a jelzéseket, és számolja fel a károkat. Először a legsúlyosabb, életveszélyes eseményekhez vonulnak ki, és csak utána a kisebbekhez, amelyeknek a helyreállítása ezért elhúzódhat.

20:35 – A Népliget nem bírt az esővel

Írtunk korábban, hogy az aluljáróban is állt a víz. Na, nem csak ott, a felszínen is.

Képünk is van a Népligetből. Az emberek talán buszra várnak, talán hajóra.

 

20:27 – A viharban összedőlt egy ház a fővárosban

A katasztrófavédők rengeteg riasztást kapnak, bővebben itt írtunk az esetről.

20:13 – Áramkimaradások Fejérben

Tizenhat Fejér megyei településen áramkimaradásokat okozott a szerdai vihar. Az áramkimaradás csaknem nyolcezer fogyasztót érint – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel.

Szabó-Bisztricz Anett elmondta, hogy a viharos szélben leszakadó vezetékek és meghibásodások miatt Csákberényben, Csókakőn, Fehérvárcsurgón, Gánton, Gyúrón, Kajászón, Kincsesbányán, Magyaralmáson, Martonvásárban, Sárbogárdon, Tabajdon, Tordason, Válon, Vajtán, Zámolyban, valamint Székesfehérvár ipari területein van zavar az áramszolgáltatásban.

A szóvivő közölte: a katasztrófavédelem és az áramszolgáltató dolgozik a hiba elhárításán. Az áramkimaradás jelenleg nem egészen nyolcezer fogyasztót érint, számuk folyamatosan csökken.

20:12 – Délnyugaton is jön a góc

Somogy megyében, a horvát határnál újabb zivatarok érték el az ország területét.

20:01 – A MÁV csak annyit ír, hogy

tovább nőnek az amúgy is jelentős késések

20:00 – A Müpa víz alatt, a Vágóhíd utca torlaszolva

Mutatjuk a képeket, kollégánk lőtte.

19:52 – És az időjárás-jelentésekben profi, sőt egyenesen professzionális m1-et még be sem kapcsoltuk

Nem is fogjuk.

19:40 – Budapest: több mint 600 riasztás

Szerda kora estig 670 bejelentés érkezett a katasztrófavédelem ügyeletére, a tűzoltók folyamatosan dolgoznak – közölte a katasztrófavédelem.

A főváros számos pontján okozott problémát a vihar. Épületekre és utakra dőlt fákhoz, elöntött épületekhez riasztották a tűzoltókat – írták.

A főváros területén jelenleg mintegy húsz tűzoltójármű és legénysége szivattyúzza a vizet, távolítja el a kidőlt fákat. A viharban a trolik és a villamosok felsővezeték-rendszere is megsérült. Több troli és villamos nem közlekedik, busz- és HÉV-járatok is kiestek a forgalomból.

A viharok miatt Pest megye és Budapest több pontján is átmeneti zavarok lehetnek az áramszolgáltatásban – írta a katasztrófavédelem.

19:30 – Már zavartalan a forgalom Ferihegyen, a közösségi közlekedés még akadozik

A zivatarzóna elvonulásával helyreállt a rend a közlekedésben a budapesti repülőtéren, a korábban várakozó gépek mind gond nélkül leszálltak. A fővárosi közösségi közlekedésben azonban továbbra is jelentős fennakadások vannak.

A Budapesti Közlekedési Központ legfrissebb, Facebookon közölt információi szerint a 3-as metró helyett továbbra is pótlóbuszok közlekednek a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között. A ráckevei (7-es) és a gödöllői (8-as) HÉV helyett egy szakaszon szintén buszok járnak. Több villamosvonalon továbbra is szünetel, több busz- és trolijáraton pedig akadozik a forgalom.

A Déli pályaudvarnál ez történik épp, kollégánk fotója.

Frissített a Déli, mutatjuk azt is:


19:25 – Soundosok! Még nem lélegezhettek föl teljesen

Ugyanis újabb hullám (mármint eső) közelíti a Balatont.

19:20 – De mi történt a Lurdy Házzal?

A Facebookon láttuk a képet, itt.

 

19:18 – Zugló is kapott a viharkárból

 Kép: Lakatos Julianna

19:04 – Buszra is, megálló mellé is dőlt a fa

 A Pillangó utcánál történt

 Ez pedig az Örsön
Kép: Lovas Anikó 

19:01 – Igen nehéz, szinte lehetetlen most a fővárosban közlekedni

Elég, ha ránézünk a Google Maps térképére, amikor az az aktuális forgalomra van állítva. Mutatjuk.

 

19:00 – Van jó és rossz hírünk is

A Balaton Soundon a nagyszínpad előtt is újraindultak a koncertek. Ez jó. Leginkább annak, aki ott van. A rossz hír az, hogy szinte valamennyi vonalon, jelentős 30-140 perc között késnek a vonatok az ország közepén végigvonuló vihar miatt – közölte a Mávinform szerda este az MTI-vel.

Közleményük szerint fák dőltek, felsővezetékek szakadtak, közüzemi áramellátási problémák miatt sok helyen állnak a vonatok.

A vasúttársaság arra kéri az utasokat, hogy a szerelvényeken maradva várják meg, amíg az ítéletidő elvonul. A katasztrófavédelem és a MÁV Zrt. szakemberei közösen végzik a dolgukat, hogy minél előbb megoldják a vihar okozta problémákat – írta a Mávinform.

18:53 – Megbontotta a szél egy sorház tetőszerkezetét Székesfehérváron

Szabó-Bisztricz Anett, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője az MTI-nek elmondta, Székesfehérváron a Hübner András utcában egy többszintes sorház tetőszerkezetén 150 négyzetméteres felületen megbontotta a profillemezt a viharos erejű szél. A tetőről leszakadó törmelék parkoló autókat és más épületeket is megrongált. A még veszélyes darabokat a székesfehérvári tűzoltók eltávolították, és rögzítették a még ép részeket – tette hozzá.

Épületre dőlt fa egy agárdi táborban, de az ott tartózkodó több mint harminc gyermek közül senki sem sérült meg – tájékoztatott a szóvivő. A fát a pusztaszabolcsi tűzoltók egy fővárosból érkező magasból mentő gépjármű segítségével távolítják el.

A viharos szélben kidőlt egy fa Székesfehérváron egy buszmegállóban, az ágai eltaláltak egy gyalogost, akit a mentők kórházba vittek. A Seregélyesi úton pedig egy leszakadt villanyvezeték miatt gyulladt meg két, a vezeték alatt parkoló személygépkocsi.

Gánt-Gránáson egy melléképületben keletkezett tűz villámcsapás miatt. A szóvivő elmondta: a késő délutáni órákig viharkárok miatt közel 120 bejelentést kaptak főként a megyeszékhely és a Velencei-tó térségéből.

18:50 – A Margit hídnál lévő aluljáróba is ömlött a víz

 Kép: Hír24 / Pál Anna Viktória

18:42 – Bezárt a Nyugati pályaudvar

Az Index azt írja, hogy bizonytalan ideig nem indulnak vonatok. Állítólag felsővezeték-szakadás történt, sötétek a kijelzők a pályaudvaron, bizonytalan ideig egy vonat sem indul el.

18:41 – már több mint 380 riasztást kaptak a tűzoltók

A vihar sújtotta területekről a katasztrófavédelem műveletirányítási központjaiba szerda kora estig több mint 380 hívás érkezett, noha még csak a vihar elején járunk – mondta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője az M1 aktuális csatornának.

Mukics Dániel közölte: a legtöbb hívást Vas, Győr-Moson-Sopron, Veszprém és Fejér megyében, valamint Budapesten kapták, de folyamatosan érkeznek a riasztások az ország más területeiről is, ahogy halad a vihar. A legtöbb esetben leszakadt faágak és kidőlt fák miatt kérték a tűzoltók segítségét. Több helyen kidőlt villanyoszlopok is nehezítik a közlekedést, helyenként az áramszolgáltatásban is vannak problémák.

Emellett több helyen megrongálódott háztetők, kémények, valamint a hirtelen lezúduló, házakba beömlő csapadék miatt is hívták a katasztrófavédelem munkatársait – jelezte a helyettes szóvivő.

18:40 – Beázott a népligeti aluljáró

De legalább lehet papírhajót hajtogatni.

Fotó: Tóth Kristóf

18:30 – Nem jár a hármas metró

Előbb a víz öntötte el (kép lentebb), majd meg is állt. Egészen pontosan idézve az MTI-t:

Nem közlekednek a 3-as metró szerelvényei szerda este a Deák Ferenc tér és Kőbánya-Kispest között – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a Facebook-oldalán.

A kimaradó szakaszon pótlóbuszokat indítottak.

A felszíni járatokon felfüggesztették az első ajtós felszállási rendet, a metróvonalakon pedig ideiglenesen elfogadják a MÁV bérleteit is – közölték.

18:29– Fennakadásokat okoz a Budapest térségébe szerda délután megérkezett vihar

Több járat késve tudott leszállni – derül ki a Flightradar24.com online radarképéből, valamint a légiforgalmi irányítók és a pilóták kommunikációjából.

A Wizz Air göteborgi járata csak második próbálkozásra tudott leszállni, a Ryanair Trevisóba tartó gépe a heves esőzés miatt negyed órán keresztül nem tudott felszállni, az easyjet londoni és a Lufthansa frankfurti járata jelentős kerülővel közelítette csak meg a repülőteret, a Wizz Air és a British Airways londoni, az Air France párizsi járata pedig jelenleg a légtérben várakozik.

Kurucz László, a Budapest Airport helyettes szóvivője azt mondta, 20-30 perces késések vannak a forgalomban. Az induló járatoknál az okozhat késést, hogy vihar idején le kell állítani a földi kiszolgálást.

18:25 – Fejér megyében már felszámolnak

Mármint a viharkárokat. Több mint 120 bejelentés érkezett a műveletirányítás ügyeletére. Ezeknek a fele Székesfehérvárt érintette, több a Velencei-tó környékét. Kiemelt eseményként kezelik a tűzoltók azt a székesfehérvári esetet, melynek során egy többszintes sorház lemezfedésű tetőszerkezetét 150 négyzetméteren rongálta meg a szél – leszakította azt, a lemezdarabok kocsikat, épületeket rongáltak meg. A székesfehérvári hivatásos tűzoltók két egységgel és magasból mentő járművel végzik a még lógó darabok eltávolítását.

A Rákóczi utcán egy fa kidőlt, egy gyalogos megsérült, a mentők kórházba vitték. Agárdon, egy gyerektáborban a tábor épületére dőlt egy fa – a fővárosból érkezik egy magasból mentő szer, hogy a pusztaszabolcsi hivatásos tűzoltókkal közösen eltávolítsák a veszélyes növényt. Senki nem sérült meg az eset kapcsán. Gánt-Gránáson villám csapott egy lakóház melléképületébe.

A lakók megkezdték a tűz oltását, ám azt már a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el. A megyében összesen 40 hivatásos, 8 önkormányzati és 35 önkéntes tűzoltó dolgozik a káresemények elhárításán.

18:20 – Vihar utáni tenger a 11. kerületben

18:11 – A Mészáros utcában is tör-zúz a vihar

Kollégánk fotója.

 

18:07 – Keleten harmadfokú a riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat térképén jól látszik, hol adták ki a piros, harmadfokú riasztást.

Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes járásaiban a következő órákban olyan heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket intenzív esőzés, akár óránkénti 100 kilométeresnél erősebb széllökések kísérhetnek, és nagyobb jégdarabok is hullhatnak.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdán kora este az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint heves zivatarok, viharos szél, felhőszakadás veszélye miatt csaknem az egész országban érvényben van első-, másod- vagy harmadfokú riasztás.

18:04 – Víz alatt a Budafoki út – Karinthy Frigyes út sarka

Kollégánk járt (úszott?) épp arra.

 

17:51 – A hármas metró feladta, fa dőlt Dózsa György útra, a csepeli játszótér is áldozatul esett

Olvasói fotók következnek.

 

 

17:40 – Az eső előtt azért volt egy jó nagy adag napsütés is, így nem csoda, hogy

ismét megdőltek a melegrekordok.

A hidegfront érkezése előtt szerdán is megdőlt az országos és a fővárosi melegrekord – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint mostanáig ezen a napon Baján volt a legmelegebb 1957-ben. Akkor 39,1 Celsius-fokig emelkedett a hőmérséklet. Most ennél is melegebb volt Budakalászon, ahol 39,3 fokig melegedett a levegő.

Emellett Budapesten is több helyen meghaladta a csúcshőmérséklet az eddigi július 8-ai fővárosi rekordot, amely 37,2 fok volt. Ezt szintén 1957-ben regisztrálták. Szerdán Budapest belterületén 37,8 fokot mértek, de még melegebb volt Újpesten, ahol 38,7 fokos maximumhőmérsékletet rögzítettek.

A délutáni hidegfront véget vet a hőségnek, a következő napokban új rekordok nem valószínűek – írta a meteorológiai szolgálat. Éppen ezért mutatunk egy olyan képet, ahol szép az idő.

 

17:36 – Jelentős késések több dunántúli vasútvonalon

Így a hegyeshalmi a szombathelyi, a dél-balatoni és a Boba-Ukk vonalon is – közölte a Mávinform szerda délután az MTI-vel.

A Budapest-Székesfehérvár-Szombathely vasútvonalon, Pétfürdő és Hajmáskér között a vihar leszakította a felsővezetéket, Hajmáskér-Veszprém között elromlott a biztosítóberendezés. Jelenleg állnak a vonatok. A vasúttársaság megrendelte a buszokat, de a Veszprém Volán nem tud járműveket biztosítani, így áll azon a szakaszon a közlekedés. A vonatok utasainak 60-80 perces késésre kell számítaniuk.

A Boba-Ukk vonalon háromnegyed négy előtt néhány perccel meghibásodott az egyik személyvonat mozdonya. A vonatot egy másik mozdonnyal viszik majd tovább. Az arra közlekedő vonatok 40-50 percet késnek.

A Budapest-Székesfehérvár-Nagykanizsa vonalon, Balatonszentgyörgy és Nagykanizsa között – tartós felsővezetéki zárlat miatt – áll a forgalom. A vonatok 40-50 perc késéssel közlekednek a bél-balatoni vonalon.

A Budapest-Győr-Hegyeshalom vonalon, Budaörs és Biatorbágy között leszakadt a felsővezeték az egyik vágány fölött. A vonatok 50-60 perc késéssel közlekednek.

A pécsi vonalon a kelenföldi pályaudvar és Háros között Budafok megállóhelynél fa dőlt a vasúti pályatestre, és mindkét vágányon leszakította a felsővezetéket. Jelenleg áll a vonatforgalom. A vonatok 80-100 perces késéssel tudnak csak közlekedni.

17:35 – A fővárosban is folyamatosan riasztják a tűzoltókat

Számos riasztást kaptak a tűzoltók a heves zivatarok okozta fennakadások miatt – tájékoztatta a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság helyettes szóvivője szerdán délután az MTI-t.

Kolozsi Péter elmondta: jellemzően kidőlt fák, megrongálódott épületek miatt kérték a tűzoltók segítségét. Sok helyen a heves esőzések miatt az utakon hömpölyög a víz, emiatt áll, vagy csak lépésben halad a forgalom.

A katasztrófavédelem azt kéri, hogy aki teheti, maradjon otthon. Az útközben lévőknek pedig azt ajánlják, hogy biztonságos helyen parkoljanak le.

Az MTI helyszínről származó információi szerint a XIX. kerületi Wekerletelepen több mellékutca járhatatlan. A Határ út XIX. kerületi részén jelenleg egy-egy sávban haladnak a járművek, mert kidőlt fák és villanyoszlop akadályozza a közlekedést. A József Attila telepen is több fa kidőlt a viharos szél miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerda éjfélig szóló veszélyjelzése szerint több megyére a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést adták ki. Egyelőre az ország nagy részén első-, illetve másodfokú riasztások vannak érvényben a heves zivatar, a viharos szél és a felhőszakadás veszélye miatt.

17:30 – Pesterzsébeten is tombol

Óriási a szél, akkor ez már szélvihar.

17:27 – A vihar az új Keleti Nyitás

Ugyanis újabb megyékre adtak ki ki másodfokú riasztást, kelet felé vonul a cudarság.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád és Somogy megye bizonyos járásaira heves zivatar, felhőszakadás és erős széllökések veszélye miatt. Az érintett területeken közepes bekövetkezési kockázat mellett előfordulhat heves zivatar károkozó szél vagy nagy méretű jég kíséretében, továbbá intenzív záporból, zivatarból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Az előrejelzés szerint 90 kilométer/órát meghaladó széllökésekre is számítani kell.

17:26 – Akinek nincs esernyője

Az úgy jár, mint ő, az MTI fotóján

 MTI / Szigetváry Zsolt

17:25 – A IX. kerületben ez megy éppen

Olvasónk azt írja, hogy a szemben lévő Semmelweis egyetemet nem lehet látni.

17:20 – A XIX. kerületben fákat csavart ki a szél

Olvasói képek jönnek.

 

 

17:15 – A Vidi székesfehérvári stadionjára lecsapott az égi pokol. Mindegy, ha nagy lenne a baj, kapnak újat

17:00 – A BKK is küszködik

A Budapesti Közlekedési Központ több járata is fennakadásokkal közlekedik a szerda délután a fővárost is elérő vihar miatt.

A BKK közölte, hogy a Csepeli (7-es) HÉV nem közlekedik, mert fa dőlt a felsővezetékre, az 52-es villamos helyett pótlóbusz jár a Nagysándor József utca és Pesterzsébet, Pacsirtatelep között, a 88-as, a 140-es, a 140B, a 172-es és a 272-es autóbusz a külső végállomások felé rövidített útvonalon közlekedik fakidőlés miatt. A Libegő sem jár.

16:50 – A Balaton Sound elesett

A szervezők azt írják a Facebookon, hogy megérkezett a vihar, igen erős széllel, kérjük, erősítsétek meg sátraitokat, figyeljétek a helyszíni utasításokat és vigyázzatok egymásra! Tiestóra minden bizonnyal már elvonul. Egyelőre a koncertek félbeszakadtak a nagyszínpadon.

Közben ez megy az országban:

 

16:45 –  Fákat döntött ki a szél Budapesten

Egy autó pórul is járt, a Facebookon láttuk a képet. Mindez a VIII. kerület Baross utcában történt.

 

16:40 – Durvaaaaaa

Minden elsötétült, szakad az eső, fúj a szél a fővárosban is. Nem kicsit, nagyon.

16:35 – Budapesten is elkezdődött

Kinézve a szerkesztőség ablakán, azt látni, hogy elkezdett fújni a szél, csepeg az eső. Lesz ez még durvább is.

16:30 – Drónfelvétel Keszthelyről

Olvasónktól kaptunk egy légi felvételt Keszthelyről.

 

16:26 – Heves széllel és nagy mennyiségű vízzel csapott le a vihar Vas megyére

Amíg Szombathelyen délután három óra körül – első hullámban – csak egy rövid ideig tartó intenzív zápor mosta az utcákat, addig a megye más településein már kisebb károk is keletkeztek.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság tájékoztatása szerint Nemescsón villanyoszlopokat döntött ki a viharos szél, Simaságon egy családi házra dőlt az udvaron álló fa, amely gyökerestől fordult ki, Nick közelében pedig egy 15 méter magasságú fűzfa dőlt rá az elektromos vezetékre.

Kőszegen a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű víz okozott gondot, amely befolyt több ingatlanba. A hőmérséklet percek alatt több mint tíz fokot csökkent.

Szombathelyi látkép a viharról a nyugat.hu felvételén.

15:55 – A fővárosban is másodfokú a riasztás

 

15:50 – Remélem, bezártam otthon az ablakokat, amikor elindultam dolgozni

És Önök? Ha igen, ügyesek és elővigyázatosak voltak, ha nem, pótolják.

15:48 – Partyállatok, figyelem

Ma kezdődik a szeletelés a Balaton Soundon, de ott igen rossz most az idő, ugyanis másodfokú viharjelzés van a Balatonon. A rossz idő és a féktelen bulizás nem barátok, éppen ezért megkérdeztük fesztivál szervezőit, mire számíthatunk.

A szervezők a tavalyi év tapasztalatából kiindulva a terület parkosítási munkái során úgy alakították ki idén már a zamárdi szabadstrandot, hogy az esetleges csapadék könnyebben szivároghasson el és ne állhasson meg fesztivál területén a víz. Minden más fontos infó erre.

15:40 – Ők még nem tudják, mi vár rájuk

A fővárosban tombol még a meleg, holott nyugat már a vihar teszi ugyanezt. Az MTI képén pedig gyerekek játszanak egy felfújható medencében egy lakótelepi lakás erkélyén a főváros XIII. kerületében.

 Kép: MTI / Bruzák Noémi

15:35 – Drámaian nőtt az extrém esőzések száma a világon 1980 óta

A Potsdami Klímakutatási Intézet (PIK) tudósai szerint az emelkedés nagyrészt a klímaváltozás számlájára írható.

“Az elmúlt 30 év tíz extrém esőzéséből egyet okozott a régóta zajló felmelegedés, a vizsgált évek közül a legutolsóban, 2010-ben már minden negyediket” – hangsúlyozta Dim Coumou, a tanulmány társszerzője.

A kutatók a világ ezer mérőállomásának 1901 és 2010 között mért adatait elemezték statisztikai módszerekkel, figyelembe véve a – többek között az El Nino és a La Nina okozta – természetes ingadozásokat. Eredményeik szerint 1980-ig a szélsőséges esőzések gyakoriságát természetes tényezők magyarázták, ezután azonban váratlanul megemelkedett az előfordulásuk.

Az egyes kontinenseket eltérően érintette a változás: a nedvesebb területeken erősebb volt az emelkedés: Délkelet-Ázsiában 56 százalékos, Európában 31 százalékos növekedést mértek.

A klímaváltozással való összefüggést a kutatók arra a fizikai tényre alapozták, hogy a melegebb levegő több vizet vesz fel, ebből több csapadék képződik. Celsius-fokonként ez a kapacitás mintegy hét százalékkal nő. Az extrém esőzések növekvő száma nagyjából megegyezik a hőmérséklet globális emelkedésével – írták a kutatók.

15:35 – Néhány óra, 12 fokkal kevesebb

Néhány órán belül mintegy 12 Celsius-fokkal csökkent a hőmérséklet szerdán Sopronban, miután elérte a nyugati határt a hidegfront – tájékoztatta a soproni meteorológiai állomás vezetője az MTI-t.

Kiss Márton elmondta, hogy míg a legmagasabb délelőtti hőmérséklet 33,8 fok volt a városban, addig délután valamivel három óra utánra 21,2 fokra csökkent a beszivárgó észak-nyugati szél miatt.

Hozzátette: a hőmérséklet tovább fog csökkenni, az esti órákban várhatóan a 20 fokot sem fogja elérni. Elmondta azt is, hogy az ország keleti részén most is 38 fok van.

15:30 – Ki a vízből

Másodfokú viharjelzés van a Balatonon és a Velencei-tónál is. A Velencei-tó felé szupercella tart.

15:25 – Bezzeg a románok!

Harmadfokú, piros jelzésű hőségriadó van érvényben Románia nyugati részén – közölte szerdán a román országos meteorológiai intézet.

A hatóságok másodfokról harmadfokra emelték a riasztást Arad és Bihar megyében. A meteorológusok szerint a két partiumi megyében 39 Celsius fok lesz, ami megközelíti a régióban korábban feljegyzett hőmérsékleti rekordokat. További 18 nyugati és keleti megyében a másodfokú a riasztás.

Az előrejelzések szerint Románia déli és délkeleti részén csütörtökön is meleg lesz, Erdélyben viszont enyhül a hőség, és helyenként viharok lesznek. Ion Sandu, a meteorológiai intézet vezetője szerint egész júliusban várhatóan 30 Celsius fok feletti hőmérsékletet mérnek, emiatt egyes régiókban súlyos aszály várható.

A román államvasutak arról tájékoztatták az utasokat, hogy a hőség miatt sebességkorlátozások lépnek érvénybe és a vonatok bizonyos időszakokban 20-30 kilométer/órával lassabban közlekednek a megszokottnál. Azt tanácsolták az utasoknak, hogy indulás előtt érdeklődjenek telefonon a vonatok késéséről.

Románia-szerte megnőtt a mentőszolgálat igénybe vétele, Bukarestben például 24 óra alatt ötszáz hívást regisztráltak.

15.20 – Gyorsított videó a Kendig-csúcsról

Olvasói sztorik