Belföld

Szigorú kritériumokat teljesített a pár kiló málnával piaccá lett CBA

cba (Array)
cba (Array)

Ezt Balatonfegyves jegyzője mondta el a Hír24-nek. Most biztos cidriznek a ZSOLI piacon: soron kívül ellenőrzik őket a héten!

Mint emlékezetes, óriási találékonyságról és üzleti kreativitásról tett tanúbizonyságot két Balaton parti CBA: piaccá nyilváníttatták magukat, így a konkurencia szemébe röhögve fogadhatják a vásárlókat a nagy tabu-napon, vasárnap is. A Népszabadság írta meg, hogy a balatonfenyvesi egység még nem igazán rázódott bele a kézműves-termékek standos árusításába: ottjártukkor mindössze egyetlen árus üldögélt pár kiló málnával a bolt szobányi előcsarnokában – ami a piac akar lenni. Sőt: az árus azt mondta: a néhány száz méterre lévő “igazi piacról” csábították át a CBA-hoz. Az üzlet alapterülete meghaladja az 1000 négyzetmétert, így vasárnap zárva kellene tartaniuk.

Éltünk a gyanúperrel, hogy az önkormányzat nem erre adott ki engedélyt, vagy ha igen, nagy baj lehet a magyar piac-szabályozással, ezért megkerestük Dr. Tóthné dr. Sass Mónika jegyzőt, hogy megnyugtasson minket: azonnal kivonulnak a helyszínre és rendet vágnak a – hadd ne írjuk le, hogy piac – létesítményben. Más választ kaptunk.

A helyszíni szemlén minden rendben volt

A jegyző elmondta: piac engedélyezésére vonatkozó eljárást folyatattak le a vonatkozó kormányrendelet alapján, ennek rendelkezései szerint kell becsatolni a kérelmezőnek a mellékleteket, az engedélyezésnek szigorú feltételei vannak – ezeket a ZSO-LI Kft. teljesítette. Mint mondta, megkeresték a kormányhivatalt, ami közegészségügyi, illetve állategészségügyi, élelmiszerbiztonsági kérdésekben nyújt állásfoglalást. Ők helyszíni szemlét is tartottak – az engedély pedig megszületett, így a ZSOLI Piac is. Ekkor, az engedélyeztetési eljárás során nem tudják ellenőrizni, hányan kínálják portékájukat, hiszen papír nélkül kereskedni sem lehet.

  A Tesco is piac lehet? Vagy fesztiválozik?  

Az Index a CBA több konkurensét is megkérdezte, hogy kezdeményezik-e boltjaik piaccá nyilvánítását. Kitérő válaszokat is kaptak, azonban a Tesco azt írta: felkérték az Országos Kereskedelmi Szövetséget, hogy kérje ki a Nemzetgazdasági Minisztérium véleményét ezzel kapcsolatban. Karácsony Gergely, Zugló polgármestere azt mondta, ezután sem fognak szíre-szóra piacengedélyeket kiadni. De van egy újabb kiskapu: az egyik bevásárlóközpont, amely műsorokat, koncerteket szervez az üzletházában, fesztiválengedélyt kért magának – hogy vasárnap is üzemelhessenek.  

A CBA-t is üzemeltető ZSO-LI Kft. 7 árusítóhelyre, állandó piaci tevékenységre kapott engedélyt június 4-én. A jegyző is megemlíti, hogy a vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló törvény nem terjed ki a piacokra, példaként a fővárosi Központi Vásárcsarnokot említi, ami önmagában humorfaktor. Itt szeretnénk megjegyezni, hogy a Vásárcsarnok nincs nyitva vasárnap.

A jegyző szerint az engedélyezés során nem merült fel, hogy a ZSO-LI Kft. esetleg a piaccá nyilvánítással cselezné ki a törvényt, állítása szerint “a jogszabályoknak megfelelően” adták ki az engedélyt.

Fotó: Thinkstock

Mindenki megnyugodhat: lesz felülvizsgálat

Csak nem azonnal – tudtunk meg Dr. Tóthné dr. Sass Mónikától. Felvetettük, hogy ha sokáig húzzák-nyúzzák a kivonulást, esetleg a friss piacos úgy alakíthatja a körülményeket – mondjuk még néhány árus átcsábításával “az igazi piacról” – hogy megúszhassa a felelősségrevonást. “Természetesen ki fogunk menni ellenőrizni az ellenőrzési tervünk alapján, de Balatonfenyvesen nem csak egy üzlet van” – tudtuk meg a jegyzőtől, aki hozzátette: a nyári üzletek többsége júniusban nyit, ez alapján állította össze egyik kollégája az ellenőrzési tervet, ahogyan minden évben, jogszabályi kötelezettségüknek megfelelően.

Ez mind szép, de lássuk be: kissé más dolog azt ellenőrizni, hogy visel-e hajhálót a hekksütödés Laci bácsi és egy más kategória a piaccá nyilvánítással való esetleges sumákolás. A felvetésre azt a választ kaptunk: soron kívül ellenőrzik a ZSOLI Piacot, megvariálják az ellenőrzási ütemtervet és még a héten ellenőrzik őket.

Piacuk még nem volt, ez egy új feladat számukra – tudtuk meg  Dr. Tóthné dr. Sass Mónikától, aki saját maga idézte a Hír24-nek a törvényt, miszerint a piac olyan épület, épületegyüttes vagy terület, ahol állandó vagy rendszeres jelleggel többen, napi, esetenként heti rendszerességgel folytatnak kiskereskedelmi tevékenységet.

Az egy árus az nem piac” – jelentette ki a jegyző, mi pedig nagy egyetértésben vele, megköszöntük, hogy rendelkezésünkre állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik