Belföld

Civilek az átlátható költségvetésért: kilenc szervezet Sorostól kap pénzt

A civilek között egykori államtitkár is felbukkan. Bajnai Gordon ellen vagyonosodási vizsgálatot folytat a NAV.

Civilek az átlátható költségvetésért címmel indított projektet a magyar büdzsé kidolgozásának befolyásolására a napokban tizennégy civilszervezet – írja a Napi Gazdaság. A lap szerint a szervezetek közül legalább kilencen élvezik Soros György anyagi támogatását. A projekt szakmai hátterét a Bajnai Gordon alapította Haza és Haladás Alapítványhoz köthető Költségvetési Felelősségi Intézet Budapest (KFIB) adja.

A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy a jövő évi költségvetés kialakításakor a szakmai és civil érdekeltségeket is bevonják a szakmai munkába.

A lap megjegyzi: a KFIB felügyelőbizottsági tagja az a Tordai Csaba, aki a szocialista kormányok idején államtitkári pozíciókban dolgozott: 2007 július és 2008 január között jogi és koordinációs szakállamtitkára, 2008-2010 között pedig államtitkára volt a Miniszterelnöki Hivatalnak. Tordai Csaba később a Haza és Haladás kuratóriumi elnöke, illetve az átlátszó.hu ügyvédje lett.

A Napi Gazdaság cikke szerint a NAV vagyonosodási vizsgálatot indított Bajnai Gordon ellen egy magánszemély bejelentése alapján. Eszerint a politikusi pályát elhagyó Bajnai sem képviselői vagyonnyilatkozatában, sem záró vagyonbevallásában nem tüntette fel, hogy mekkora összegből és miből él.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik