Gazdaság

Bajnai a populizmus ellen írt a Handelsblattban

bajnai-gordon(650x433).jpg (bajnai gordon)
bajnai-gordon(650x433).jpg (bajnai gordon)

Szerinte a válság miatti csalódottság a nacionalista populizmus előretörését hozta, így a válság legyőzéséhez takarékosságra, szerkezeti átalakításokra és a beruházások megnövelésére van szükség.

A populisták ellen című vendégkommentárjában Bajnai Gordon kifejtette, hogy az egykori keleti tömb országaiban a Nyugathoz való gyors felzárkózáshoz fűződő remények és a valóság találkozása elvezetett “a nagy kijózanodáshoz”, ezt pedig a nacionalizmus és “identitásproblémák” megjelenése követte, és az EU sokak számára példaképből bűnbakká lett.

Milliók szakadtak le a középosztályból

A csalódottság egyik oka az, hogy maga az EU is “viaskodik magával, és próbálja újra meghatározni önmagát”, és ebben a folyamatban technokraták és populisták állnak egymással szemben – írta Bajnai Gordon.

A világméretű pénzügyi válság miatt milliók szakadtak le a középosztályból, így nem meglepő, hogy szinte valamennyi uniós tagországban előretör a populizmus, többnyire “a nacionalizmus formájában”.

 
Fotó: MTI

Kérdés, hogy ez a helyzet miként befolyásolja “az európai gazdaságpolitika három meghatározó témáját, a szerkezeti reformok, a beruházások és a takarékossági intézkedések” ügyét – írta a volt miniszterelnök, kiemelve, hogy az államadósság csökkentése céljából továbbra is ésszerű takarékoskodásra van szükség, de a legtöbb uniós országban már régóta szerkezeti reformok is esedékesek.

Megháromszorozódik a beruházások összege

A válság legyőzéséhez az EU-nak “bizonyos mértékben megszorításokra, és sokkal határozottabb szerkezeti reformokra” van szüksége, de ennél is sürgetőbbek a beruházások – vélekedett Bajnai Gordon. Tévedés, hogy csak az adósság növelése révén lehet beruházásokat végrehajtani, mert nincs elég forrás. Egy felmérést idézve hozzátette, hogy magánbefektetők eddig több mint ezermilliárd dollár értékben hajtottak végre infrastrukturális beruházásokat, és ez az összeg a következő öt évben megháromszorozódik.

A beruházási “potenciál” rendelkezésre áll, de nincs elég alkalmas fejlesztési projekt, és hiányzik a végrehajtásukhoz szükséges igazgatási kapacitás – írta a volt kormányfő.

A takarékossági politika, a szerkezeti reformok és a beruházások “termékeny hármasságára” van szükség, és “jó politikusokra”, akik megszervezik a mindehhez szükséges “társadalmi támogatottságot.

Európa így “végre bátorságot meríthet és hatékonyan felléphet a populista törekvésekkel szemben” – írta Bajnai Gordon a Handelsblattban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik