Belföld

Kamunak tűnik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Szász Jenő (szász jenő)
Szász Jenő (szász jenő)

Több mint egymilliárd forintból gazdálkodnak, de tevékenységükről nem számolnak be. Az elnök „csak tévének akar nyilatkozni, online hírportálnak nem”.

Idén 1,2 milliárd forint közpénzből gazdálkodik a Nemzetstratégiai Kutatóintézet, melynek pontos működését és funkcióját még mindig nem tisztázták – tudósít az ATV. Ennek ellenére tartottak már rendezvényt, például a Mangalicatenyésztők Első Kárpát-medencei Találkozóját.

Alapító okirata szerint az intézet „a miniszterelnök irányítása alatt működő központi hivatal”, alkalmazottai pedig „fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek”. Az ATV szerette volna megtudni, miben más ez az intézet, mint a kormánytól független kutatócsoportok, milyen feladatot látnak el a legmagasabb titkosszolgálati átvilágításon áteső dolgozók, van-e köztük kisebbségkutató szakember, tartanak-e fenn hivatalos kapcsolatot más kisebbségkutató műhelyekkel, és mire fogják költeni a több mint egymilliárdos keretetet. A kérdésekre azonban nem érkezett válasz.

A riporterek először telefonon, majd írásban is keresték az intézetet – először betegségre hivatkozva hárítottak, majd azt mondták, ezeknek a kérdéseknek a megválaszolása hosszabb időt igényel. Egy hét alatt még mindig nem válaszoltak, ekkor azt üzenték, hogy a felvetett témák összetettek és mélyebb kifejtést igényelnek, ezért élő interjú lehetőségét kínálják fel az intézet elnökével.

Az ATV tavaly nyáron is megpróbálta kideríteni, milyen eredményeket ért el az intézet, elmentek annak Bajcsy-Zsilinszky utcai székházába, ahol a portás azt mondta: az akkor egy éve birtokba vett épületben felújítási munkák zajlanak, ezért az intézet összes munkatársa nyári pihenőt vett ki, csak a gazdasági osztály tíz munkatársa dolgozott. Ősszel azzal hárítottak, hogy „Szász Jenő elnök úr csak a tévében szeretne nyilatkozni, online hírportálnak nem”, a csatorna munkatársaival viszont azóta sem sikerült időpontot egyeztetnie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik