Belföld

Törvénymódosítást javasolnak a szegregációról

Törvénymódosítást javasol az antiszegregációs kerekasztal annak érdekében, hogy érthetőbbé váljon: az oktatással kapcsolatos jogszabályokban nincs szó szegregáló feltételek kidolgozásáról.

Az antiszegregációs kerekasztal ülését követő sajtótájékoztatón Langerné Victor Katalin társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár elmondta, a résztvevők megfogalmaztak egy a köznevelési törvényt módosító javaslatot, amely reményeik szerint még érthetőbbé teszi, hogy “szó nincs szegregáló feltételek kidolgozásáról”.

A helyettes államtitkár közlése szerint döntöttek egy sokrétű, komplex beavatkozási tervről is, amely magában foglalja a szemléletváltást, és nemcsak az iskolás korú, hanem a kisebb gyermekek megszólítására is kiterjed. A kerekasztal az előkészítő megbeszélések hosszú sora után komoly, sok feladatot hozó, de vállalható döntést hozott – értékelte a tanácskozást Langerné Victor Katalin.

A törvénymódosítás azért került napirendre, mert több civil szervezet is úgy látja, a köznevelési törvény módosítása lehetőséget adna a szegregált felzárkóztató oktatásra. Pár napja aktivisták félbe is szakították Balog Zoltán humánminiszter előadását a javaslat ellen tiltakozva, oktatási és jogi szakértők pedig nonszensznek nevezték a módosítást. A minisztérium ugyanakkor közölte, a magyar törvények tiltják a szegregációt, ami nem is célja a törvénymódosításnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik