Belföld

Aktivisták zavarták meg Balog Zoltán előadását

A szegregáció és a szegénység ellen tüntető aktivisták zavarták meg Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek a Polgári Magyarország Alapítvány konferenciáján tartott előadását.

A tüntetők táblákkal mentek be a terembe, ahol Balog Zoltán felvezetője után hangosbeszélővel ismertették a mondandójukat – számol be a történtekről a magyarinfo.blog.hu. A szervezők előbb biztonsági őrrel akarták kivezettetni őket, majd felhívták őket a színpadra, ahol az aktivisták petícióót olvastak fel.

Ebben felróják Balognak, hogy a köznevelési törvény lehetőséget ad a szegregáció tilalma alóli kivételre. “Ha a társadalmi egyeztetés nélkül előterjesztett módosítási javaslatot megszavazzák, az olyan eszközt adna a kormány és a miniszter kezébe, amellyel törvényessé tehetnék a szegregált felzárkóztató oktatást” – áll a petícióban, ami szerint ez ellentéten az Alaptörvénnyel, és sérti a táradalmo méltóságát. Balogot név szerint is megemlítik benne, mint aki a nyíregyházi Huszár-telepi iskola ügyében a szegregáló iskolafenntartó mellé állt.

A blog szerint a miniszter a konferencián nem reagált érdemben a tiltakozásra. A tárca viszont közelményt juttatott el az MTI-hez. Azt írják, a köznevelési törvény tervezett módosítása nem teszi lehetővé a gyermekek elkülönítését, éppen megfelelő keretszabályokat kíván biztosítani a hatályos törvények betartásához. A módosítás nem hatalmazza fel az oktatásért felelős minisztert arra, hogy eltekintsen az elkülönített oktatás törvényi tilalmától. Egyúttal emlékeztetnek arra, hogy a kormány elítéli a szegregációt, amit a törvények amúgy is tiltanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik