Belföld

Leterelte a NAV Horváth Andrást

Nyilvánosságra hozták a jelentést az egy hétvége alatt lezajlott átvilágításról. Egy évet kellett várni rá.

A vizsgálati jelentés kiadását a NAV korábban az adótitokra és a személyes adatok védelmére hivatkozva megtagadta. Schiffer András, az LMP társelnöke emiatt pert indított, amit másodfokon megnyert, így szerdán az adóhatóság nyilvánosságra hozta az iratokat.

Horváth András tavaly november 8-án sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a NAV nem lép fel az adócsalók ellen, akik ezermilliárdos nagyságrendű kárt okoznak. Az adóhatóság ezután egyetlen hétvége alatt vizsgálatot folytatott le, melynek eredménye az volt, hogy minden rendben van a szervezeten belül.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleményében azt írja, hogy Horváth András alaptalan kijelentéseket tett, állításai konkrétum nélküliek. Ezeket az adóhivatalnál szerzett tapasztalataira alapozta, a vizsgálat során a részvételével zajlott ellenőrzéseket, a látókörébe került ügyeket és lekérdezéseit elemezték pontról pontra.

A NAV szerint Horváth András folyamatban lévő ellenőrzésekre hivatkozott, ezért valótlanul állította, hogy az adóhivatal nem látja el a gabonavertikumra vonatkozó körben az ellenőrzési feladatait. Ezekben az adatokban a közlemény szerint nem végezhetett volna gyűjtést és illetéktelenül kérdezte le 150 adózó adatait a nyilvántartásból.

A közleményben azt is írják, hogy a NAV bűnügyi szervéhez Horváth András által eljuttatott információk nem tartalmaztak újdonságot, tőle függetlenül már korábban büntetőeljárások indultak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik