Belföld

Orbán önellentmondásai a célkeresztben

A magyar miniszterelnök egymásnak homlokegyenest ellentmondó kijelentéseit állította párhuzamba egy európai uniós kérdésekkel foglalkozó angol nyelvű honlap, az EurActiv.

Kapcsolódó cikkek

Orbán Viktor magyar miniszterelnök nem szeretné, ha országának egyik vagy másik oldalra kellene állnia egy hidegháborús jellegű szembenállásban Európában – idézi a honlapot a napi.hu. Az EurActiv szerint Brüsszel és Washington egyre rosszabb szemmel nézi Budapest és Moszka közeledését.

A cikk szerint Orbán a Magyar Állandó Értekezleten csütörtökön elmondott beszédében még azt hangsúlyozta, hogy Magyarország integrálódott az Európai Unióba és kiáll Ukrajna területi függetlensége mellett, ugyanakkor közölte: a kormány a magyar érdekek mentén fog dönteni akkor is, ha ez nem tetszik szövetségeseinek. Az írásban sorra veszik azokat az intézkedéseket, amelyeket a nyugat az Oroszországgal való egyre szorosabb együttműködés lépéseinek tekint: így Paks II. ügyét, a Déli Áramlat gázvezeték megépítésének engedélyezését és a nyugat-keleti irányú, ukrajnába tartó gázszállítás leállítását.

Szintén ellentmondásként feszül egymásnak Orbán megszólalása, miszerint a magyar kormány ellenzi Ukrajna szétszabdalást és a kormányfő szerdai kijelentése: Orbán Viktor állítása szerint kormánya nem enged a Déli Áramlat megépítésének tervéből a nyugat kritikájának ellenére sem.

Nem csak az EurActiv vett észre ellentmondásokat Orbán Viktor kijelentéseit illetően: a Fidesz 19. születésnapján elhangzott nyugatbarát, felszólító módban megfogalmazott oroszellenes gondolatait itt állítottuk szembe tusnádfürdői beszédével, párttársait pedig Orbán 2007-es szavaival.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik