Pénzügy

Mennyit keres Schmitt Pál?

Összeszedtük, mennyi jövedelme lehet Schmitt Pálnak, az Astoria szálló egykori igazgatóhelyettesének, a Kádár-rendszer miniszterhelyettesének, az olimpiai bajnoknak, a sportdiplomatának, a Horn-kormány andorrai nagykövetének, a bukott köztársasági elnöknek, a közgazdásznak, a politikusnak.

Az elkötelezett jobboldali Schmitt Pál, aki 1982-től miniszterhelyettesként dolgozott a Kádár-rendszer alatt, újabb trófeát gyűjthet be a megélhetésért vívott heroikus küzdelmében. Bombaként robbant ugyanis a hír, hogy a kormány a Nemzet Sportolója címmel ajándékozhatja meg karácsonyra. Ennek apropóján összeszedtük, hogy a díjjal együtt mennyit is kereshet havonta a plágium miatt doktori címétől is megfosztott egykori köztársasági elnök.

Friss hír!

1. Schmitt Pál, az MSZP-nek egykoron felajánlkozó főpolgármester-jelölt, a mostani Nemzet Sportolója, havi nettó 420 ezer forintot kaphat élete végéig a friss díjjal. Ezzel elvesztheti az olimpiai bajnokoknak járó életjáradékot, de nem feltétlenül. A Nemzet Sportolójáról szóló jogszabály világosan fogalmaz: ha az olimpiai életjáradék magasabb, mint a Nemzet Sportolója után kapott díj, akkor az olimpiai járadéknak megfelelő összeget kell megállapítani.

Mivel Schmitt jelenlegi olimpiai életjáradéka alacsonyabb, mint a Nemzet Sportolója után kapott összeg, a fenti szabály alapján mindkettőre jogosult lehet. Ugyanakkor a Magyar Olimpiai Bizottság úgy tájékoztatta a Hir24-et, hogy “más jogszabály szerint a MOB a magasabb járadékot fizeti a Nemzet Sportolója cím birtoklójának”. 

Schmitt 1968-ban és 1972-ben aranyérmet nyert párbajtőrvívásban, mindkétszer csapatban. Jelenlegi olimpiai életjáradékának összege nettó 236 476 forint. (Az első érem után a KSH által számított bruttó átlagkeresetet, míg a második érem után az átlagkereset 20 százalékát kapja. Az átlagkereset 2014-ben bruttó 234 600 forint volt, így Schmitt két aranyérme után összesen bruttó 281 520 forintot kap.)  

2. A Népstadion egykori főigazgatója, volt köztársasági elnökként – dicstelen körülmények között lemondása ellenére – is megkapja a mindenkori köztársasági elnökönek járó közpénzt. Ez jelenleg nettó 1 millió 424 ezer forint.

Lakást is kap

A törvény szerint a volt köztársasági elnököt „a mindenkori köztársasági elnöki tiszteletdíj havi összegének megfelelő mértékű pénzbeni juttatás illeti meg” havonta. Ugyanez a törvény szabályozza, hogy a köztársasági elnök fizetése a köztisztviselői illetményalap harminckilencszerese legyen. E mellett a Köztársasági Elnöki Hivatal köteles számára lakást is biztosítani, ami halála esetén özvegyét is megilleti. Lemondása után Schmitt azonnal jelezte, hogy erre igényt tart. A volt államfőnek sofőrös állami gépkocsi is jár, amelyet a rendőrségnek kell kigazdálkodnia. De joga volt egy évig kétfős titkárság alkalmazására is, amelyhez a kormány biztosította a helyiséget, a KeH pedig személyzetet és a felszereléseket.

Nagy ingatlanvagyona van

Az Astoria Szálló egykori igazgató-helyettesének igen sok ingatlanja is van, amiket korábban biztosan bérbe adott. Erre utalt, hogy amikor a Fidesz egyik alelnöke lett 2003-ban, akkor fizetés nélkül vállalta a funkciót, mondván megél olimpiai életjáradékából és az általa kiadott ingatlanokból. Mindenesetre legutolsó, 2010-es vagyonnyilatkozata alapján a volt köztársasági öt ingatlan tulajdonosa. Ebből három nagy alapterületű budai családi ház, de van egy Lupa-szigeti, 95 négyzetméteres nyaralója, és egy V. kerületi, 68 négyzetméteres lakása is.

Schmitt, aki a Horn-kormány alatt andorrai nagykövetként szolgálta hazáját, 1996-2008 között felesben egy 320, egy 225 és egy 195 négyzetméteres házat vásárolt a II. kerületben. 2008 óta tulajdonában van egy 68 négyzetméteres V. kerületi lakás fele is, amelyhez eltartási szerződés útján jutott. A családi nyaraló mellett Schmitt 40 milliós készpénztartalékról is beszámolt (4 millió forintban, 130 ezer euróban) 2010-ben.

A “nemzet egységét kifejező”, volt köztársasági elnök az ingatlanok mellett a motorokért is rajong. Schmittnek nincs saját tulajdonú autója, változatos karrierje során többnyire hivatali autókat használt. 2010-es vagyonbevallásában két motort tüntetett fel. Egy többmillió forint értékű Harley Davidson-t, amelyet 1998-ban vásárolt. Valamint egy vele egyidős (72 éves) WLA 42/A1942-es gyártású old timert. Ez utóbbit 2010-ben elárvereztette az alsóörsi árvízkárosultak javára.

Ennyit kereshet havonta

A fenti két címe alapján Schmitt Pál havi jövedelme nettó 1 millió 844 ezer forint (1 424 000 + 420 000). Feltéve, ha nem számoljuk hozzá a korábbi olimpiai életjáradékot, mert akkor nettó 2,1 millió a jövedelme. E mellett a Horn-kormány volt diplomatájaként, négy éves külszolgálata, illetve a Kádár-rendszerben betöltött miniszterhelyettesi pozíciója után is jogosult lehet valamilyen zsíros állami nyugdíjra. Ha mindezekhez hozzávesszük volt Európai Parlamenti tagsága, illetve alelnöki tisztsége után járó kiemelt nyugdíját, és az ingatlankiadásból származó bevételét, akkor a doktori címétől plágium miatt megfosztott egykori államfő havi jövedelme – becsléseink szerint – elérheti a 2,4-3,4 millió forintot is.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik